Hovedplan veg

9 Andre utfordringer og forhold som kan forsterke behovet for drift og investering

Man har de senere årene opplevd klimaendringer som kan forsterke behovet for midler til drift, vedlikehold og investering. De ustabile vintrene med hyppig skifte mellom mildt og kaldt vær sammenholdt med tung trafikk og høyt ringtrykk vil 
raskere bryte ned vegdekker og vegfundament. Dette skyldes også at man på vinteren ikke får ledet vannet godt nok bort fra vegkroppen til sluk og grøfter. Dette vil føre til økte kostnader for håndtering av overvann, bl.a. med behov for etablering av flere kummer og utskifting eller økning av dimensjonen på stikkrenner.

Klimaendringene vil også ha innvirkning på driften ved at vekstsesongen blir lengre med dertil økt behov for stell og vedlikehold. En må regne med hyppigere flomsituasjoner og økt skadeomfang og erstatningsansvar som følge av flomskader.
Beregnet årlig vedlikeholdsbehov presentert i kapittel 5 tar kun høyde for dekning av nevnte skader for kr. 200.000 pr år.

Det kommunale vegnettet, med mange nedslitte og oppsprukne asfaltdekker representerer i seg selv en betydelig økonomisk utfordring for kommunen. Det er kun en resept for å få bukt med dette forfallet; det må over tid tildeles forsvarlige budsjetter til dekkevedlikehold.

I tillegg er grøftetilstanden svært dårlig, eller rett og slett fraværende. Stedvis er der ikke areal til å anlegge grøfter. Dette er en permanent uheldig situasjon og gir dårlige levevilkår for vegdekkene, selv etter gjennomført dekkefornyelser. En må regne med at dette funksjonelle forfallet gir en avkortet levetid for dekkene i forhold til en optimal situasjon. En reduksjon i levetider vil kreve en hyppigere dekkefornyelse og dertil økte årlige kostnader. 

Den til dels smale vegbredden gir ytterligere økonomiske utfordringer dersom bredden skal økes. Flere steder er det rent praktisk ikke mulig å øke vegbredden. Kommunen anbefales sterkt å håndheve krav til veg-geometri (bredde, grøft, og
drenssystem) ved etablering av nye kommunale veger og gang- og sykkelveger uavhengig av om utbyggingen skjer i kommunal regi eller av privat utbygginger. Formelle overtakelsesforretninger må gjennomføres. 

Karmøy kommune bør vurdere å intensivere innsatsen til vinterdriften i fht økt krav til vegnettets tilgjengelighet fra gående og syklende også i vinterhalvåret. 

En økning i standarden på kollektivtilbudet, med bl.a. bedre tilrettelegging og framkommelighet til og fra bussholdeplasser og behov for å opprette flere stoppesteder vil medføre økte kostnader. Karmøy kommune har ønske om å vektlegge at krav til universell utforming blir ivaretatt der dette er mulig.