Ja takk til samarbeid
Tidlig i høst fortalte vi både folkevalgte og innbyggere om mulige tiltak i budsjettforslaget fra kommunedirektøren. Da vi presenterte at vi tenkte å ta ut investering i nytt kulturhus, samt å ikke bygge ny skole på Åkra, var det mange som lurte på hva vi holdt på med. Jeg forstår godt at mange stusser på slike forslag. Det har i mange år vært jobbet med kartlegging av behov og analyser både for kulturhus og ny skole på Åkra, og nå når det endelig så ut til å bli noe av, kommer altså forslaget fra kommunedirektøren om å allikevel ikke gjøre det. Hva skjer?
Årsaken til forslagene som ligger i budsjettet har det blitt varslet om over flere år; Vi er nødt til å ta ned forbruket innenfor oppvekst hvor det blir færre barn, slik at mer av ressursbruken kan flyttes over til helse og omsorg for å kunne møte behovene med stadig flere eldre. I en tid med behov for mange og store investeringer i sykehjemsplasser, må disse prioriteres foran andre behov. I tillegg har kommunen et stort merforbruk allerede.
Det er behov for at vi i oppvekst og kultur vurderer hvilke tiltak vi kan gjøre for å redusere kostnadene både på investering og drift. Store investeringer som kulturhus og ny skole på Åkra, som samlet ville bli over en milliard kroner, vil også få konsekvenser på driften. I likhet med oss privat, vil store investeringer måtte finansieres med lån og avdrag. I en tid hvor vi skal spare penger kan vi ikke samtidig gjøre så store investeringer.
Det jeg tenker er det viktigste med de forslagene vi har jobbet med i løpet av høsten, er imidlertid å se på barnehage- og skolestrukturene. Foruten en økonomisk effekt på 10-20 millioner per år med disse strukturendringene, er effekten av fulle barnehager og skoleklasser av stor betydning for kvaliteten. I Karmøyskolen har vi i dag neste 60 lærere uten godkjent utdanning. Grunnen til dette er at det ikke er søkere med godkjent utdanning til å fylle stillingene som lyses ledige. Andelen av lærere uten godkjent utdanning har økt de siste årene, og alt tyder på at problematikken vil bli større. Stadig færre studenter søker seg til lærerutdanningene og antallet studenter som blir utdannet er altfor lite til å dekke behovet. Vi kan derfor ikke ha lærere som underviser 6-8 elevers klasser. Vi trenger å fylle klassene med elever for at vi skal kunne ha nok ansatte til å skape gode skolehverdager. Hva gjør vi hvis vi ikke lenger har voksne som kan ta ansvar for klassene? Gode ansatte er viktigere enn nye bygg og derfor må vi gjøre de grep vi kan for å sikre at alle elever får gode voksne i skolen.
Fulle barnehager er også viktig for at kvaliteten i barnehagen skal være best mulig. I en barnehage som er fylt opp med barn (og tilhørende voksne ansatte) er det størst grad av fleksibilitet som gjør at flere ansatte kan utgjøre et profesjonsfellesskap som tar ansvar for kvaliteten i barnehagen.
Jeg har forståelse for at foreldre og bygdelag reagerer på forslag om nedleggelse av barnehager og skoler. Ansatte reagerer også negativt på dette. De har jobbet opp kvalitet i virksomheten over lang tid og trives med arbeidsplassen og kollegaene. Da er det trist når ledelsen gang etter gang ser på muligheten for nedleggelse. Jeg forstår dette og respekterer derfor også at de uttrykker uenighet til forslagene vi kommer med.
Min rolle som kommunalsjef for oppvekst og kultur er å tilrettelegge for best mulige tjenester innenfor den rammen som bevilges til etaten. Reduserte bevilgninger og mangel på kvalifiserte fagfolk, gjør at vi foreslår endringer i strukturene. Vi ønsker fortsatt å ha et godt tilbud til barn i barnehager og skoler, men mener at vi må samle enhetene mer enn det som er tilfellet nå. Vi må endre strukturene for å få en bærekraftig fremtid.
Det opplevdes dramatisk da vi måtte stenge Ferkingstad skule «over natten». Et godt samarbeid med ansatte og FAU på Ferkingstad skule og Skudeneshavn skole, gjorde at vi fikk flyttet skoletilbudet fra Ferkingstad til Skudeneshavn i løpet av noen uker. Dette er selvsagt ikke en ideell situasjon, men når det måtte gjøres er jeg glad for at så mange stilte opp og fikk jobben gjort. Erfaringene så langt er at elevene trives i Skudenes og de ansatte gjør en flott jobb for å få dette til. Det er ikke alltid vi får mulighet til å planlegge endringene over lang tid, men med godt samarbeid er det mulig å få det til. Tusen takk til alle som bidro til dette.
Forslaget til ny barnehage- og skolestruktur er noe vi kan planlegge og tilrettelegge for over tid. Eksempelet fra Ferkingstad er tiltak som kom brått på, men ble løst på en god måte. La oss samarbeide like godt om de langsiktige endringene, slik at vi kan opprettholde god kvalitet i barnehager og skoler i Karmøy!
Bjørn Andersen
Kommunalsjef oppvekst og kultur