Muligheter i utfordrende tider
Færre barn og flere eldre krever at vi i teknisk skal bidra til å redusere driftskostnadene i skoler og barnehager, samtidig som vi tilpasser oss økende behov for omstilling innen helse og omsorg. Dette vil kreve smarte løsninger og effektiv ressursbruk på tvers av alle sektorer.
Til tross for fortsatt usikkerhet i Europa og globalt, ser vi tegn til stabilisering og muligheter fremover. Energiprisene har moderert seg ytterligere i 2024, og vi forventer en noe mer stabil prisutvikling i årene fremover, selv om inflasjonen fremdeles påvirker oss. Dette vil fortsatt sette press på våre budsjetter for 2025-2028.
Driftskostnader, investeringer og byggeprosjekter påvirkes sterkt av prisøkninger på varer og tjenester, men vi har satt i gang flere tiltak for å møte disse utfordringene.
For 2025 har vi i teknisk foreslått innsparings- og effektiviseringstiltak. Dette er et resultat av god styring og effektivisering de siste årene. Vi har også lagt opp til en ytterligere reduksjon i energibruk i kommunale bygg frem til 2028. Dette bygger videre på vårt langsiktige mål om å redusere energiforbruket betydelig.
Dessverre må vi, til tross for at vi er blant de kommunene med mest kostnadseffektiv saksbehandling, øke gebyrene for å oppnå målet om selvkost. Dette er nødvendig for å sikre at våre tjenester fortsatt kan leveres på et høyt nivå uten å belaste kommunens øvrige økonomi.
Vi fortsetter arbeidet med å forbedre tjenestene våre ved å utnytte digitale løsninger. Digitaliseringen gjør det mulig for oss å håndtere økt arbeidsmengde uten å nødvendigvis øke bemanningen. For eksempel har automatiserte søknadsprosesser og oppfølgingstjenester innenfor byggesak og planlegging gitt bedre responstid og kundetilfredshet.
Investeringsprioriteringer og utfordringer fremover
Demografiutvikling, høyere renter og kapitalkostnader krever strenge prioriteringer, med mulige utsettelser, foreslått stans eller nedskaleringer av enkelte prosjekter. For investeringsprosjektene vil vi også i 2025-2028 møte utfordringer knyttet til høyere renter og økte kapitalkostnader. Det betyr at vi må fortsette å være strenge i våre prioriteringer, spesielt når det gjelder større prosjekter som krever betydelige ressurser. Selv om vi fortsatt har store planer for nye bygg og infrastruktur, er det nødvendig å gjøre vanskelige valg om utsettelse
eller nedskalering av visse prosjekter. Dette gjelder spesielt for prosjekter som er svært påvirket av prisvekst på byggevarer.
For investeringsprosjektene i perioden, står vi overfor flere viktige satsinger. Vi ferdigstiller den nye hovedbrannstasjonen på Raglamyr, som vil være et stort løft for vår brannberedskap og sikkerhet i kommunen. I tillegg håper vi snart å kunne igangsette arbeidet med nye Vedavågen skole, et etterlengtet prosjekt for både ansatte og elever, som vil gi sårt tiltrengte oppgraderinger og moderne læringsfasiliteter.
Videre ser vi frem til ferdigstillelsen av den nye, topp moderne miljøstasjonen i Borgaredalen, som vil gi kommunen bedre kapasitet og mer effektiv avfallshåndtering i tråd med våre miljømål.
Samtidig har vi gjort et betydelig gjennombrudd når det gjelder det nye renseanlegget på Bygneshalvøya, der vi har fått dispensasjon fra kravet om sekundærrensing. Denne løsningen, som våre dyktige fagfolk har argumentert for, vil være det beste både for miljøet og økonomien, og de potensielle kostnadsbesparelsene for Karmøy kommune kan være i flere hundre millioners klassen. Det var en løsning få i fagmiljøene/kommunene/bransjen/tildels overordnede myndigheter trodde var mulig, spesielt med strengere EU-reguleringer. Jeg takker våre dyktige ansatte som hadde «stayerevner» og ikke mistet troen på at dette var mulig.
Vi har også større vedlikeholdsutfordringer på flere bygg, som blant annet ved Åkra ungdomsskole, hvor deler av skolebygget er stengt. Også på Ferkingstad skole er det utfordringer og skolen er stengt. Dette illustrerer de krevende prioriteringene vi står overfor, der både vedlikehold og nye investeringer må balanseres nøye.
Mot slutten av 2025 håper vi å kunne starte arbeidet med den nye Eikjevegen, som er vårt hovedprosjekt innen Bypakken. Ny Eikjeveg vil være en sårt tiltrengt infrastrukturforbedring for Kolnes-Eikje, både for dagens innbyggere og for å muliggjøre videre utvikling i området.
Vårt gode fagmiljø i teknisk etat fortsetter å være en viktig ressurs for kommunen. Vi ser fortsatt sterk konkurranse om dyktige fagfolk, men vårt fokus på trivsel, utvikling og tilhørighet bidrar til å beholde våre ansatte. Dette vil være avgjørende for å kunne levere på de ambisiøse målene vi har satt for de neste årene.
Tillit, både internt i organisasjonen, med innbyggere og politikere, er grunnleggende for at vi skal styrke kommunens omdømme og bli en sterkere organisasjon. Ved å gi delegert ansvar og handlingsrom, får vi bedre ledere og ansatte. Vi skaper også mer fleksibilitet og effektive tjenester. Denne tilliten er avgjørende for å kunne jobbe målrettet mot bedre løsninger og raskere gjennomføring av de oppgaver vi står overfor. Vi legger også stor vekt på god dialog med næringslivet for å nå felles mål.
Samtidig pågår det et viktig arbeid med å revidere kommunens arealplan. Denne revisjonen skal bidra til at Karmøy blir en enda mer attraktiv kommune for både innbyggere og næringsliv, med bedre styring av arealene og større potensial for vekst i årene fremover.
Selv om vi må navigere gjennom krevende tider, er jeg trygg på at vårt samhold, kompetanse og evne til å tilpasse oss vil sikre at vi kan opprettholde et høyt servicenivå for våre innbyggere. Jeg ser frem til å fortsette dette arbeidet sammen med dere alle.
Eiliv Staalesen
Kommunalsjef teknisk