Formannskapets vedtak - Verbalpunkt

Mandag 2. desember 2024 la et samlet formannskap fram et felles budsjett. 

Karmøy kommune er i omstilling for å tilpasse ressursbruken til økonomisk vedtatte måltall. Pågående prosjekter i forbindelse med forbedringsarbeid og effektivisering intensiveres, slik at de kommunale ressursene blir brukt på en økonomisk forsvarlig måte. Hovedfokus skal være på organisasjonsstruktur, organisering av oppgavene, ledertetthet, arbeidstid, bemanning og kompetanse.

Målsettingen er at de kommunale ressursene blir brukt mest mulig effektivt, utvikle nye arbeidsmetoder, stimulere til kontinuerlig forbedringskultur og sikre en forsvarlig økonomisk drift for fremtiden.

Kommunestyret har tydelige forventninger til dette arbeidet som skal styres av kommunedirektøren. Kommunedirektøren etablerer den organiseringen som til enhver tid er formålstjenlig.
 

Målsettinger og forventninger:

  • 50 årsverk reduseres innen 01.07.2025.
  • 50 årsverk reduseres i 2026. 
  • Reduksjonen gjennomføres ved naturlig avgang uten at dette går vesentlig utover tjenesteproduksjon og kvalitet (og slik unngå oppsigelser).
  • Netto driftsutgifter for pleie- og omsorgstjenesten skal reduseres til Kostragruppe 10-nivå i løpet av perioden 2025-2028. Minimum 25% av reduksjonen skal tas i løpet av 2025.
  • Det innføres ansettelsesstopp der kommunen ikke trenger spisskompetanse.
  • Møtevirksomheten skal gjennomgås, og tidstyver skal identifiseres. 
  • Konsulentbruk gjennomgås med mål om innsparinger. 
  • Det gjennomføres en kartlegging av eksisterende kompetanse for å sikre at ansatte benyttes på en måte som gir best mulig ressursutnyttelse. Eksisterende personell skal omorganiseres eller omprioriteres til dette.
  • Det vurderes omorganiseringstiltak for å sikre at rett kompetanse er på rett plass og for å øke effektiviteten i hele kommunen. 
  • Alle de ulike avdelinger, etater og nivåer i kommunen skal være del av effektiviseringsarbeidet.
  • Ansatte skal ha mulighet til å bidra direkte både med konkrete forslag til organisering av arbeidsoppgavene sine og til gjennomføringen av oppgavene.
  • Hovedutvalg administrasjon inkludert fagorganisasjonenes tillitsvalgte deltar i arbeidet.

 

Kommunedirektøren bes om å utarbeide en plan for gjennomføring av vedtaket, inkludert tidsplan og milepæler, og rapportere status halvårlig til formannskapet.
 

Kommunedirektøren skal informere formannskapet minst en gang i kvartalet.

Kommunal tjenestepensjon

Karmøy kommune har i dag kommunal tjenestepensjon i Kommunal landspensjonskasse (KLP). Kommunestyret ønsker å vurdere alternative tilbydere av kommunal tjenestepensjon.  Kommunestyret ber administrasjonen invitere private tilbydere av tjenestepensjon og KLP for å informere om deres tilbud. Kommunestyret ber administrasjonen invitere til informasjonsmøte i forkant av første kommunestyremøte i 2025. I etterkant av dette møtet kan det være aktuelt å be om en utfyllende sak.

Brukerstyrt personlig assistanse

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) ordningen er et lovpålagt tiltak som skal sikre likestilling og likeverd, der mennesker med langvarig nedsatt funksjonsevne skal få delta i samfunnet ut fra interesse og det en selv vil. Ordningen er rettighetsfestet. Det betyr at den som oppfyller kriteriene, som er yngre enn 67 år, har rett på å få den bistanden en trenger. Bestillerkontoret i kommunen kan, etter søknad, gjøre vedtak om det skal tildeles hjelp gjennom BPA-ordningen. Kommunen har årlig økt budsjettrammene til dette tiltaket. Erfaringene er allikevel at de økonomiske rammene avsatt til BPA-ordningen er overtrukket vesentlig. Slik kan det ikke fortsette. Kommunestyret ønsker å sikre et fortsatt godt tilbud, få bedre kontroll med kostnadene og gi brukeren større valgmulighet enn det som gjelder i dag. Kommunedirektøren bes fremme sak til politisk behandling der det utredes mulighet for om kommunen kan tilby BPA-tjenester i konkurranse med private tilbydere.

Skolestruktur

Kommunedirektøren har foreslått omfattende endringer i skolestrukturen. Kommunestyret har vedtatt at saken sendes på høring med ti ukers høringsfrist. Formannskapet har vedtatt en tilleggshøring der det vurderes en 1-10-skole i Skudeneshavn. Sak om skolestruktur skal fremmes til politisk behandling etter at høringsfristene er utløpt. Alle innspill som er kommet frem innenfor høringsfristene skal vedlegges sakspapirene.


Uansett valg av fremtidens skolestruktur er det behov for midler til skolebygg. Kommunestyret setter av MNOK 33 i budsjettet for 2025 til å håndtere tilpasninger/rehabilitering/påbygg og til planlegging av nye skolebygg. Umiddelbart etter at skolestrukturen er vedtatt av kommunestyret, bes kommunedirektøren fremme sak om disponering av disse midlene.

Samlokalisering av biblioteket og kulturskolen ved nye Åkra skole

Administrasjonen får i oppdrag å utrede muligheten for å flytte biblioteket og kulturskolen i Åkra til den nye skolen som skal bygges ved idrettshallen i Åkra. Utredningen skal vurdere de praktiske, økonomiske og samfunnsmessige konsekvensene av en slik samlokalisering.

En slik løsning kan styrke Åkra som et kultur- og utdanningssenter ved å legge til rette for bedre sambruk av lokaler, ressurser og infrastruktur. Dette kan skape et levende, aktivt og inkluderende miljø for både skoleelever, kulturskoleelever og lokalsamfunnet.

Samlokaliseringen kan også gi økt synlighet og tilgjengelighet for tilbudene til biblioteket og kulturskolen, samtidig som den fremmer samarbeid mellom ulike aktører innen utdanning og kultur. Ved å samle disse funksjonene på ett sted, kan kommunen oppnå en mer effektiv ressursutnyttelse.

Karmøy kommune skal ha en god legevakttjeneste med likeverdig tilbud for hele kommunen

I tråd med «alternativ 1.b» i sak 24/8435 skal Karmøy kommune etablere en ny legevakt på Veasletta, samlokalisert med den vedtatte kasernerte brannstasjonen på Vea. Kommunalt legesenter i Vea flyttes dit og samlokaliseres med legevakten, med plass til minimum fem fastleger. Det er svært viktig for Karmøy kommune at Helse Fonna samlokaliserer sin ambulansetjeneste med den nye legevakten. Det legges opp til at leger ansettes i faste stillinger med rotasjonsordning/skift, og regelverket for fritaksordningen for leger skal vurderes på nytt.
Det skal inngås en forpliktende avtale med Haugesund interkommunale legevakt, og Karmøy kommune skal søke eierskap der for å sikre et fullverdig tilbud for Nord-Karmøy og Fastlands-Karmøy. Tjenesten skal organiseres som et interkommunalt selskap (IKS) og ikke baseres på en leiemodell. KAD-senger opprettholdes på Norheim, men samarbeid med Haugesund kommune om disse tjenestene skal vurderes. Investeringsmidler fra IKS-legevakt Raglamyr overføres til legevakten på Vea og inkluderes i budsjettet og handlingsplanen for 2025-2028.

Aldersvennlige lokalsamfunn (eldreklynger)

Karmøy kommune er positiv til utvikling av «eldreklynger» for å møte et økende antall eldre og hjelpetrengende. Karmøy kommune ser at et eiendomsselskap er formålstjenlig for å utvikle dette konseptet. Eiendomsselskapets form og mandat vil bli fremmet i egen sak.

Kulturhus

Karmøy kommune har vedtatt å bygge kulturhus i Kopervik til glede for hele Karmøys befolkning. Behovet er stort for nye lokaliteter for å ta vare på og utvikle lokale talenter, både små og store.
Karmøy, som den 25 største kommunen i Norge, har ikke et kulturhus som har de fasiliteter som trengs for å øve eller fremføre kulturelle arrangementer på en god og smidig måte.
For å tiltrekke oss nye innbyggere og holde på de vi har, trenger vi å utvikle kulturtilbudet med et spenn som favner flere og bedre.

Kommunestyret ber administrasjonen om å utrede hvordan eksisterende bygningsmasse i kino/bibliotekbygget kan omgjøres til et kombinert kulturbygg med tidsmessig scenekapasitet som ivaretar øvingslokaler og mulighet til fremføring av kulturelle innslag av høy kvalitet.

 

Parkeringshuset i Kopervik

Parkeringshuset eies av Karmøy Kommune, og er i svært dårlig befatning. Konsekvensene er at deler av parkeringshuset er avstengt – og at området rundt paviljongen/scenen, som på mange måter danner sentrum i byen, er lite attraktivt.

Begrensede parkeringsplasser er ikke bare et problem for næringsdrivende i Kopervik sentrum, men hemmer også aktivitetene og mulighetene for utvikling for næringslivet.
Nødvendige reparasjoner har vært planlagt i lengre tid, og det er satt av midler i budsjettet. Prosjektet har imidlertid stoppet fordi kostnadene er blitt høyere enn budsjettert. Vi mener at reparasjon av parkeringshuset og oppgradering av området rundt paviljongen/scenen er av langt større betydning for trivsel og utvikling enn en mulig oppgradering av parken. Midler avsatt til byutvikling i Kopervik/oppgradering brukes til supplering av allerede bevilgede midler til oppgradering av parkeringshuset, hvis det viser seg at midlene ikke strekker til.
Det skal ses på videreutvikling av området med mulig uterestaurant mot sjøen og andre muligheter for byutvikling, for å gjøre området mer attraktivt for beboere og besøkende.

Næringseiendom 

Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede hvordan kommunen best kan møte næringslivets behov for næringseiendom, eksempelvis ved å se på hvordan kommunens utbyggingsvirksomhet kan styrkes gjennom tilrettelegging av næringsarealer klare for salg og utbygging.

Rekruttering av fosterheim 

Kommunestyret vedtek at det skal utformast eit prosjekt med mål om å styrke rekruttering av fosterheim i kommunen. Norsk Fosterhjemsforening Rogaland skal vere involvert i arbeidet. Kommunedirektøren har ansvaret for å utforme prosjektet med tiltak, samt gjere greie for dei økonomiske konsekvensane det får for kommunen. Prosjektet skal leggjast fram som politisk sak i kommunestyret i løp av 2025.

Produksjonskjøkken

Kommunestyret ser behov for å endre produksjonsform og effektivisere kjøkkendriften for kommunale tjenester. Produksjonskjøkkenet skal brukes for leveranser av næringsrik og god mat produsert av gode råvarer til sykehjem, dagsenter, heldøgns omsorgsboliger og hjemmeboende.
Kapasiteten ved de tre bestående produksjonskjøkkenene anses som sprengt. Den tekniske standarden med tanke på eksempelvis ventilasjon og kjøling varierer. Det er behov for opprustning og vedlikehold av bygninger og utstyr. Tilfredsstillende hygieneløsninger mangler. Per i dag har ikke kommunen eget diettkjøkken, slik at mat til brukere med særlige allergier må kjøpes fra nabokommune.

Behovet for en effektivisering av kjøkkendriften er ikke bare et økonomisk spørsmål, men avspeiler også en forventning om at det for fremtiden vil bli krevende å rekruttere tilstrekkelig med personell om en ikke tilbyr et sterkt faglig miljø og moderne produksjonslokaler.
Kommunedirektøren bes om å fremme en sak der formålet er å samle all middagsproduksjon til ett kjøkken hvor maten kokes og kjøles ned umiddelbart, for oppvarming rett før den skal spises. En interkommunal løsning vil være den som gir best driftsøkonomi og minst behov for personellressurser. Det anbefales derfor som første prioritet å etablere et kjøkken som kan produsere 2300 middager om dagen til Karmøy, Haugesund, Suldal, Sauda, Bokn, Tysvær, Utsira, Vindafjord, Etne, Sveio, Bømlo, Kvinnherad, Stord, Tysnes og Fitjar. En slik løsning antas ifølge utredningen å kunne medføre en besparelse for hele regionen på mer enn 12 millioner kroner i året.
Dersom disse kommunene ikke er interessert i en slik løsning, mener kommunestyret at en bør gå videre med planer for ett kommunalt kjøkken.

Fredheim sjukeheim

Fredheim sjukeheim, som har 16 plasser, skal drives videre inntil den planlagte nye institusjonen med 60 plasser er etablert.