Oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer 

3 Befolkningssammensetning

-

Design til kapittel med teksten "innhold på denne siden" pluss ovalt bilde. Grafikk.  - Klikk for stort bilde

Kort oppsummert

  • Folkeveksten er noe flatet ut, mens innvandringspopulasjonen øker.
  • De neste tiårene blir vi flere i de eldste aldersgruppene, og færre i de yngste aldersgruppene.

Med befolkningssammensetning menes grunnlagsdata om befolkningen som omfatter antall innbyggere, alders- og kjønnsfordeling, fødselsrate, personer i yrkesaktiv alder, flyttemønster, antall personer som bor alene og innvandring. Denne type informasjon er viktig i vurderingen av øvrig informasjon i dette oversiktsdokumentet. Befolkningssammensetningen kan også være vesentlig i seg selv som del av utfordringsbildet for folkehelsen i kommunen. Ikke minst vil utviklingen i befolkningssammensetningen være til nytte i planlegging av tjenester i kommunen.

Befolkningsutvikling

Befolkningsutvikling blir gjerne sett på som den ene store indikatoren for regional utvikling. Ønsket om befolkningsvekst har sammenheng med flere forhold, slik som kommunens inntektsgrunnlag og tilgang på arbeidskraft. Folkemengden i Karmøy kommune har økt jevnlig fra tidlig på 2000-tallet, men veksten har flatet ut etter 2015. Etter 2021 har det vært en liten økning igjen. 

Befolkning i Karmøy kommune 2010-2023

Befolkningsutvikling Karmøy kommune - Klikk for stort bildeBefolkning (antall personer) i Karmøy kommune 2010-2023 per februar 2023. Kilde: SSB

Aldersfordeling

Ulike aldersgrupper møter ulike utfordringer, derfor er det relevant å ha en oversikt over alderssammensetningen i kommunen. Fødselstallene i hele landet synker, det gjelder også for Karmøy kommune. Antall fødsler per år har gått ned fra 531 til 415 de siste ti årene i Karmøy kommune (Kilde: SSB). Dette medfører at antall innbyggere i de yngste aldersgruppene synker. I tillegg lever vi lengre, noe som medfører at antall innbyggere i de eldste aldersgruppene øker. Karmøy kommune har en noe større aldersgruppe i aldersgruppen 0-14 år enn gjennomsnittet for landet (18,7% versus 16,7%).

Aldersfordeling 2003-2023 i Karmøy kommune

Aldersfordeling i befolkning (andel %) i Karmøy kommune 2003-2023. - Klikk for stort bildeAldersfordeling i befolkning (andel %) i Karmøy kommune 2003-2023. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.

Innvandring 

Fordeling av innvandrerbefolkning når det gjelder landbakgrunn kan ha betydning for helse og sykdom. Innvandrerbefolkningen er en sammensatt gruppe når det gjelder alder, opprinnelsesland, sosioøkonomisk status, innvandringsgrunn og oppholdstid. I Karmøy kommune har det de siste årene vært en gradvis økning i gruppen innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre. De siste 10 årene har andelen innvandrere økt fra 8,6% i 2013 til 11,1% i 2023. Den største innvandrergruppen har landbakgrunn fra Europa. 

Innvandrere født i utlandet og norskfødte med innvandrerforeldre etter landbakgrunn i 2023

Andelen (%) innvandrere født i utlandet og norskfødte med innvandrerforeldre etter landbakgrunn/verdensdel i Karmøy kommune i 2023. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.  - Klikk for stort bildeAndelen (%) innvandrere født i utlandet og norskfødte med innvandrerforeldre etter landbakgrunn/verdensdel i Karmøy kommune i 2023. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.

 

Personer som bor alene

Aleneboende er en sammensatt gruppe både i forhold til alder, inntekt, kjønn og helse. Det å bo alene kan være en tilfeldig kort situasjon eller et bevisst valg. Aleneboende over lengre tid kan være en utsatt gruppe, både økonomisk, helsemessig og sosialt. Derfor er denne utviklingen viktig fra et folkehelseperspektiv. Andelen aleneboende (45 år og over) i Karmøy kommune har økt noe de siste ti årene. Fra 20,8% i 2012 og til 22,2% i 2022 (kommunehelsa statistikkbank).

Befolkningsframskriving 

En kan ikke nøyaktig forutse den fremtidige utviklingen i befolkningen, men befolkningsframskrivinger kan være et nyttig planleggingsverktøy for kommunen. Frem mot 2050 antydes en gradvis endring i befolkningen i Karmøy kommune. Folketallet vil synke i de yngste aldersgruppene, mens for de eldste aldersgruppene vil antall innbyggerne øke. Andelen eldre vil derfor øke i de kommende tiår. 

Befolkningsframskriving i Karmøy kommune 2000-2050

Befolkning i Karmøy kommune fra 2000-2020 satt sammen med framskrevet folkemengde 2025-2050 i aldersgruppene 0-14 år, 15-24 år, samt 75-79 år og 80+ år. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.  - Klikk for stort bildeBefolkning i Karmøy kommune fra 2000-2020 satt sammen med framskrevet folkemengde 2025-2050 i aldersgruppene 0-14 år, 15-24 år, samt 75-79 år og 80+ år. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.

Mulige årsaker og konsekvenser

Økt levealder, lite tilflytting og lave fødselstall gjør at økningen i befolkningen har flatet ut, samt at økningen i de eldste gruppene er størst, og vil være størst de neste tiårene. Færre barn i skolealder vil også føre til en reduksjon i kommunens inntekter, samtidig som flere eldre vil legge økt press på de offentlige tjenestene. Innvandring har vært en viktig pådriver i Karmøys folketallsøkning de siste årene, slik som det var rundt årtusenskiftet. 

Veksten i de eldste gruppene vil øke behovet for pleie- og omsorgstjenester. Derfor er det enda viktigere at helsetilstanden i den yrkesaktive andelen av befolkningen er god, slik at en legger til rette for god helse i pensjonistlivet og optimal bo-struktur. Eldre er også en viktig ressurs for Karmøysamfunnet, og er en del av fremtidens løsninger. Det blir også viktig å stimulere til at nye personer flytter til kommunen, og at de som bor her blir værende. 

Uro i verden, krig og klimakriser gjør at andelen flyktninger og innvandrere øker. I et folkehelseperspektiv er det relevant å ha oversikt over innvandrere i Karmøy kommune, både for at økning i andel innvandrere kan ha påvirkning på helsetilstanden i befolkningen, og det kan bli et større behov for oppmerksomhet omkring integrering i arbeidsliv, utdanning og lokalsamfunn.  Kommunal kompetanse om helse blant flyktninger og innvandrere er en forutsetning for å lykkes med helsefremmende og forebyggende arbeid. Tiltak som reduserer språkutfordringer og letter integreringen er viktig folkehelsearbeid. Innvandrere kan bidra positivt til den demografiske sammensetningen.

 

Til toppen