6 Skader og ulykker
-
- Antall innleggelser på sykehus pga. skader har holdt seg stabil over tid.
- Antall trafikkulykker er blitt redusert over tid, men har økt noe igjen fra 2018.
- Antall som dør av selvmord i forhold til befolkning har holdt seg stabilt over tid, både for Norge og Karmøy.
Hvert år dør om lag 2500 personer av skader i Norge. Dødsfall er først og fremst knyttet til fall, forgiftningsulykker (inkludert overdoser) og trafikkulykker. Ulykker og selvmord er de viktigste dødsårsakene for nordmenn under 45 år.
Antall pasienter fra Karmøy kommune som legges inn på sykehus på grunn av hodeskader er 2,5 per 1000 innbygger (tilsvarer 105 personer), hoftebrudd 1,9 per 1000 innbygger (tilsvarer 74 personer) og forgiftninger 0,9 per 1000 innbygger (tilsvarer 36 personer) i 2015-2017. Tallene har holdt seg relativt stabile over tid. Her skiller vi oss ikke ut fra gjennomsnittet for fylket og landet.
Spesialisthelsetjenesten somatikk (innleggelser) per 1000 innbygger i Karmøy kommune
Antall pasienter innlagt (dag- og døgnopphold) i somatiske sykehus per 1000 innbygger per år i Karmøy kommune. Statistikken viser 3 års glidende gjennomsnitt (2015-2017). Standardiserte tall. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.De siste 10 årene har 9 personer mistet livet i trafikken i Karmøy kommune. Antall ulykker og antall skadde i trafikken har vært synkende frem til 2018. Fra 2018 til 2022 har det vært en liten økning. I 2022 var det totalt 33 ulykker og 39 antall skadde.
Antall trafikkulykker, antall skadde og drepte i trafikken i Karmøy kommune
Totalt antall trafikkulykker, antall skadde og drepte i trafikken 2002-2022. Kilde: SSB.Om lag 650 mennesker tar sitt eget liv i Norge hvert år. Medianalderen for personer som begår selvmord i Norge er 47 år. To av tre som tar sitt eget liv er menn. Det er omlag 6500 etterlatte og nærstående berøres av selvmord hvert år (FHI, 2022). I Karmøy kommune er det også flere menn enn kvinner som dør i selvmord. Antall som dør av selvmord i forhold til befolkning har holdt seg stabilt over tid, både for Norge og Karmøy (Kommunehelsa statistikkbank).
Sykehusinnleggelser i befolkningen kan gi innsikt i problematikken rundt utbredelse av sykdom og bakenforliggende risikofaktorer, og kan bidra med verdifull informasjon for å få oversikt over helsetilstand i befolkningen.
Fall er den hyppigste årsaken til hoftebrudd hos eldre og de fleste bruddene skjer hos hjemmeboende eldre. Medisinbruk, svekket balanse og muskulatur og mangelfull ernæring kan være faktorer som bidrar til fall og hoftebrudd. I tillegg kan ytre faktorer som is og glatte veier, dårlig fottøy og dårlig belysning virke inn. Skader og ulykker kan medføre samfunnsøkonomiske konsekvenser for kommunen, og individene kan oppleve redusert funksjon og livskvalitet.
Når det gjelder trafikkulykker skyldes de fleste ulykker manglende førerdyktighet. Men også fartsnivå, rus, trøtthet, feil på bilen og manglede skilting kan være medvirkende årsaker. De fleste dødsulykker skjer i stor fart ved stor trafikktetthet. Også trafikkulykker kan ha stor innvirkning på individnivå samt samfunnsøkonomisk nivå, eksempel på mulige konsekvenser er sykefravær, nedsatt arbeidsevne og uføretrygd. Karmøy kommune har jobbet mye med trafikksikkerhet de siste årene, noe som har ført til en positiv utvikling i forhold til antall ulykker.
Selvmord har betydelige konsekvenser for familie og andre nære personer, samt samfunnet forøvrig. Etterlatte etter selvmord har større risiko for ulike fysiske og psykiske lidelser og selvmordstanker. Årsakene til selvmord er komplekse, men det er noen grupper som er spesielt utsatt; personer med tidligere selvmordsforsøk, rusmisbrukere (eller annen avhengighet), personer med psykiske og fysiske lidelser, personer med manglende nettverk.
Til toppen