Barn med spesielle behov i barnehagen

Ifølge barnehageloven § 37 har kommunen ansvar for å sørge for at barn med spesielle behov får et egnet og tilpasset barnehagetilbud. 

Jente som tegner på et ark. Voksen som hjelper.  - Klikk for stort bilde

 

Dette tilbudet skal tilpasses hvert enkelt barn. Imidlertid er kommunen ikke forpliktet til å gjøre tiltak som er altfor byrdefulle. Når det vurderes om tilpasningen er for byrdefull, tas det spesielt hensyn til hvor effektiv tilpasningen er for å fjerne hindringer for barnets funksjon, de nødvendige kostnadene ved tilpasningen, og ressursene til barnehagen. Kommunen tar beslutninger om tilpasning av barnehagetilbudet for barn med spesielle behov.

Hva betyr "spesielle behov"?

Barn med spesielle behov utgjør en mangfoldig gruppe. I følge Ot.prp. nr. 44 defineres spesielle behov som tap eller skade på en del av kroppen eller en av kroppens funksjoner. Dette kan inkludere redusert bevegelse, syns- eller hørselsproblemer, nedsatt kognitiv funksjon eller ulike funksjonshemminger som følge av allergier, hjerte- eller lungesykdommer. Når det gjelder loven, er det nødvendig å vurdere funksjonsnivået i den enkelte situasjonen.

Det er ingen krav til hvor lenge eller alvorlig situasjonen er, men det forventes at man skiller mellom forbigående og mindre viktige forhold som ikke har stor innvirkning på funksjonsevnen. Retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet gir ytterligere veiledning.

Hvem har rett til tilpasning?

Foreldre eller foresatte som mener at deres barn trenger tilpasning i barnehagen på grunn av spesielle behov, kan søke kommunen om tilpasning. Søknaden bør utarbeides i samarbeid med barnehagen hvor barnet er. Det er nødvendig å dokumentere barnets spesielle behov. Etter å ha mottatt søknaden, vil kommunen ta en beslutning om tilpasning av barnehagetilbudet for barn med spesielle behov. Foreldre eller foresatte har også rett til å klage på denne beslutningen.