Ny i Norge - Informasjon fra Karmøy kommune

Velkommen til Karmøy! Denne siden er laget spesielt for deg som nylig har flyttet til Karmøy fra et annet land. 

Innhold på denne siden

Ny i Norge - nettside

Du kan få nyttig hjelp til å forstå det norske samfunnet og de tjenestene du har rett på ved å besøke nettsiden 

Ny i Norge.no

Denne nettsiden fungerer som en veiviser for digitale tjenester, også kalt selvbetjeningsløsninger, fra statlige, fylkeskommunale og kommunale virksomheter. Her får du også informasjon om hvordan du kan kommunisere med de offentlige myndighetene og velge en digital postkasse.

Kommer du fra Ukraina 🇺🇦? 

Informasjon vedrørende krigen i Ukraina

Økonomisk hjelp

Økonomisk sosialhjelp er en midlertidig støtte til personer eller familier med lav inntekt som ikke har nok penger til å dekke nødvendige levekostnader som mat, klær, bolig og helsetjenester. Du kan søke om sosialhjelp hvis du har behov for det.

I Norge har kommunene, gjennom NAV, ansvaret for å tilby økonomisk sosialhjelp. Det er ingen automatisk rett til slik hjelp. NAV vurderer hver søknad individuelt for å avgjøre behovet for hjelp. Dette betyr at du kan få avslag på søknaden.

Krav for å motta økonomisk sosialhjelp

For å få økonomisk sosialhjelp må du:

  • Bo og oppholde deg i Norge.
  • Dokumentere alle inntekter og utgifter.
  • Gi informasjon om din økonomiske situasjon og livssituasjon.
     

Alle inntekter trekkes fra utbetalingene av sosialhjelp.

Formålet med økonomisk sosialhjelp er å sikre at alle har nødvendige midler til å dekke sine grunnleggende behov og bidra til å forebygge og bekjempe fattigdom. NAV oppfordrer til å finne arbeid for å bli økonomisk uavhengig.

Hva inngår under livsopphold?

Livsopphold omfatter utgifter til helt grunnleggende behov som mat, klær, telefon, husholdningsartikler og hygiene med mer. Det skal også dekke andre sider av dagliglivet, som fritid og sosiale behov.

Klær/sko: Det første året kan man få støtte til klær og sko for høst-/vintersesongen og vår-/sommersesongen. Hvis du har barn i barnehage eller skolefritidsordningen (SFO), kan det gis ekstra støtte til klær og utstyr ved oppstart. Dette må det leveres egen søknad om. Utgifter til klær og sko skal dekkes av livsoppholdet. Ved behov kan det søkes om ekstra støtte til dette.

Internett: Du kan søke om å få internett dekket. De som mottar sosialhjelp, kan få penger til internett. Det dekkes et beløp på opptil 800 kroner i måneden. NAV dekker ikke løpende utgifter til bredbånd. Du må levere internettfakturaen til NAV i god tid før forfallsdatoen.

Kronekort: Når du bosettes i Karmøy kommune får du et kronekort fra boveileder. Kronekortet har begrenset funksjon. Med et kronekort kan du kun betale i butikker eller ta ut penger i minibank. Livsopphold utbetales til kronekortet frem til du får egen bankkonto og bankkort.

Transport, buss og bil

Det går buss over hele Karmøy og Haugesund med flere avganger per dag. Du kan kjøpe busskort i appen Kolumbus

Busskort for den første måneden gis gratis til alle som blir bosatt i Karmøy kommune. Du får utdelt et busskort. Dette busskortet må «fylles» opp. Det gjør du ved påstigning på bussen. Etter første måned gis busskort kun ved behov og det må søkes om. For eksempler ved introduksjonsprogram, norskkurs, jobbpraksis, jobb og helserelaterte avtaler.

Bomstasjoner og parkering

Mange veier har bomstasjoner. Når du kjører forbi en bompassering, vil din bil bli automatisk registrert, og du vil få en faktura (regning) i posten. Det anbefales å skaffe en bombrikke, da dette blir billigere.  Mange parkeringsplasser koster penger å bruke. Se etter informasjonsskilt ved parkeringsplassen. Betaling gjøres på parkeringsautomat eller i app på telefon. 

Helsekontor for flyktninger, asylsøkere og innvandrere

Karmøy kommune har et eget helsesenter for personer fra andre land/kulturer. 

Følgende prioriteres og gis spesiell oppmerksomhet og oppfølgning:

  • Gravide
  • Barn 0-18 år
  • Personer fra områder med høy risiko for smittsomme sykdommer
  • Personer som har vært utsatt for tortur, vold eller annen psykisk eller fysisk traumatisering
  • Enslige mindreårige
  • Personer med funksjonshemning
     

Tuberkulosekontroll er lovpålagt

Barnetrygd og engangsstønad

Du kan få barnetrygd dersom du har opphold i Norge i minimum ett år og har barn mellom 0-18 år. Du kan søke om barnetrygd sammen med boveileder når du har godkjent opphold i Norge i ett år frem i tid. Barnetrygd regnes ikke med som inntekt i den økonomiske beregningen for sosialhjelp. Det kan ta opptil ett år før du kan søke om barnetrygd. I slike tilfeller vil NAV etterbetale barnetrygd fra den datoen du ble bosatt i Karmøy kommune.

Dersom du venter barn og ikke har rett på foreldrepenger, har du rett på engangsstønad. Du kan søke om engangsstønad tidligst i 22. svangerskapsuke og senest 6 måneder etter fødsel. Om du får engangsstønad så mottar du én stor utbetaling. Utbetalingen skal gå til å dekke ekstra utgifter til barnet, men må også brukes til å dekke utgifter til livsopphold og boutgifter i en periode.

Samværsavtaler

Hvis du ikke bor sammen med dine barn, men har egentid med barna, kan du søke om penger til å dekke utgifter i den forbindelse, dersom du har sosialhjelp.

Barnepass – Barnehage og skolefritidsordningen (SFO)

Dersom du har barn i barnehage eller skolefritidsordningen (SFO), kan du søke om betalingsreduksjon. Boveileder kan hjelpe deg med dette. Dersom du får sosialhjelp, kan du søke om penger til å dekke egenandelen for deltagelse i barnehage eller SFO. Du må selv betale kostpenger (mat) da dette er en del av livsoppholdet.

Aktivitetskort

Aktivitetskortet er et kort som gir alle barn og unge i alderen 0 - 18 år fra lavinntektsfamilier, gratis adgang til kultur- og fritidsaktiviteter. Du må søke til Karmøy kommune om aktivitetskort. Boveileder gir hjelp til å levere søknad. 

Kortet gir gratis adgang til:

  • Karmøy og Tysvær kino
  • Offentlig bading i Karmøyhallen, Vormedal svømmehall og i Tysværtunet badeanlegg
  • Vikingfestivalen Karmøy
  • Nordvegen historiesenter
  • Skudeneshavn museum
  • Haugaland zoo
  • Alle arrangement i regi av Karmøy kommune
  • Når du har fått aktivitetskortet kan du søke NAV om å få delvis dekket turer, leirer og cuper som er organisert av en organisasjon/idrettslag.
  • Du kan søke om å få aktivitetskort på Rådhuset i Kopervik eller linkvelger://34259/på denne siden

Barn og unge under 18 år fra familier med lav inntekt kan søke kommunen om dekning av medlemskapet i en frivillig organisasjon i kommunen, inntil kr 2 000 per barn per år. Dette gjelder også lisens, treningsavgift og forsikring.

Aktiv i Karmøy

Det finnes frivillige organisasjoner som hjelper mennesker i nød på ulike måter. Søk og finn frivillige organisasjoner i Aktiv i Karmøy.

Lege, medisin, tannlege, briller og synsundersøkelse

Hvis du har økonomisk sosialhjelp, kan NAV innvilge støtte til regninger eller kvitteringer på lege og reseptbelagte medisiner. Dette må søkes om, og regninger og kvitteringer må leveres til NAV for å få dekket.

Akutt tannbehandling dekkes så lenge du har økonomisk sosialhjelp.

Større behandlinger

Det kan søkes om å få dekket tannlegebehandling. Om man har behov for behandling som koster over 10.000 kroner, trenger NAV et kostnadsoverslag fra behandlende tannlege. Her må behandling og pris komme tydelig frem. NAV sender oversikten til vurdering hos en spesialist. Her vurderer en tannlege om behandlingen er nødvendig og om det er rett pris. Når NAV får svar fra spesialisten, skrives et vedtak på om du får dekket tannbehandling eller ikke. Behandlende tannlege får bekreftelse på hvor mye NAV dekker i tannbehandling.

Det er viktig at du ikke starter på behandlingen før NAV har behandlet søknaden og har godkjent hvor mye NAV kan dekke av behandlingen. 

Synsundersøkelse og briller

Det er mulig å søke om støtte til synsundersøkelse og briller. Dersom du søker om støtte til briller, så må du levere med en oversikt på briller og pris fra din optiker. NAV dekker kun billigste alternativ på innfatning. Dersom du går til optiker bør du bruker det billigste alternativet. NAV bestiller ikke tolk til synsundersøkelse. Du må selv sørge for tolk hvis du trenger det. 

Dyr og dyrehold

NAV dekker ikke utgifter i forbindelse med dyr.

Bankkonto i Norge og BankID (digital signering) 

Boveileder hjelper til med å søke om bankkonto. Når du har mottatt eget bankkort, vil videre utbetalinger komme til nytt bankkort og ikke til kronekort. 

BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for identifisering og signering på internett.  BankID gir tilgang til å logge seg inn i nettbank, i tillegg til private og offentlige tjenester og nettsider. Med BankID kan du opprette en digital postkasse hvor du kan få brev fra det offentlige. Som ny i Norge kan du ta kontakt med din bank for å få BankID. Boveileder kan hjelpe med dette.

Det er noen banker som ikke tilbyr BankID til fremmedspråklige. Om du ikke får BankID, så finnes det andre alternativer for digital signering, men de gir ikke like mange tilganger som BankID.

BuypassID gir samme tilganger som BankID. For å få BuypassID så må du betale et engangsbeløp.

MinID er gratis gir tilgang til å logge inn på flere offentlige tjenester. Du får ikke mulighet til å logge inn på en digital postkasse med MinID.

Leie bolig og bostøtte

Ved innflytting i leid bolig skrives det en husleiekontrakt mellom deg og huseier. Kontrakten er en bindende avtale mellom deg og huseier. Du må gjøre deg kjent med innholdet i kontrakten før du signerer. NAV har ikke ansvar for denne avtalen.

Depositum er en garanti huseier ønsker for å sikre seg mot uplanlagte utgifter i forbindelse med eventuelle skader under leieperioden. Depositum kan også dekke ubetalt husleie. NAV kan gi depositumsgaranti på inntil tre måneders husleie. Du bør ta bilder av boligen før du flytter inn, for å kunne dokumentere dette hvis huseier skulle komme med et krav om utbetaling av depositum når du skal flytte ut. 

Når du bosettes i Karmøy kommune, vil du få nødvendige møbler, hvitevarer og innbo. Du vil få egne vedtak på dette, som kalles etablering. Hvis du flytter, må du sjekke hvilke ting som er kjøpt inn til deg og ta disse med deg.

Du anbefales å tegne innboforsikring. Du kan søke om å få dette dekket av NAV, inntil 200 kroner i måneden.

Når en mottar sosialhjelp så må en søke om bostøtte hos Husbanken. Bostøtte er en utbetaling som gis til personer som har høye boutgifter og lave inntekter. Veileder ved sosialavdelingen kan hjelpe til med å fylle ut søknaden når du har fått kontonummer ta kontakt med sosialveileder. Bostøtte regnes som inntekt når NAV vurderer behovet for sosialhjelp. 

Utgifter til strøm og vedfyring

Strøm er dyrt i Norge. Det anbefales å være oppmerksom på strømforbruket. Det finnes “apper” til telefon som gir oversikt over dette. Du kan søke om å få dekket strømutgifter hvis du har økonomisk sosialhjelp. Du må levere strømfakturaen til NAV i god tid før forfallsdatoen. Dersom du har vedovn i boligen, kan det søkes om støtte til ved i perioden oktober til mars. 

Flytting

Om du ønsker å flytte, står du selv ansvarlig for å finne ny bolig og dekke utgifter i forbindelse med dette.

Oppsigelsestiden står skrevet i husleiekontrakten. Det betyr at du må gi skriftlig beskjed til huseier en bestemt tid før du skal flytte. Oppsigelsestiden gjelder fra den første dagen i neste måned. NAV dekker ikke husleie to steder hvis du flytter før oppsigelsestiden er gått ut. Når du blir bosatt i en kommune, må du bo i den samme kommunen i fem år. Dersom du ønsker å flytte ut av kommunen før det har gått fem år, må du sende en søknad om dette.

Egne inntekter og skatt

Når du får egne inntekter må du betale dine egne utgifter som husleie, strøm, internett og livsopphold. Introduksjonsstønad og bostøtte regnes som inntekt. NAV vil vurdere om du har nok inntekt til å betale nødvendige kostnader selv.

Om du bor i Norge betaler du skatt av inntektene du har tjent i løpet av et kalenderår. Du må betale skatt av lønn og andre inntekter. Du betaler ikke skatt av økonomisk sosialhjelp. Skatteinntekter til staten går blant annet til å opprettholde velferdsstaten som gjør at Norge har gode ordninger for økonomisk sosialhjelp og trygd. 

Når du starter å få inntekter, må du bestille skattekort hos Skatteetaten. Dette gjelder dersom du får inntekter på over 70.000 kroner i løpet av et år. Veileder i introduksjonsprogrammet hjelper til med å bestille skattekort ved oppstart. Dersom du ikke skal delta i introduksjonsprogrammet og får arbeidsinntekt, må du selv bestille skattekort.

Ekstra støtte til høytider – Jul/Eid

For mottakere av sosialhjelp, gir NAV penger i forbindelse med én høytid i året. Som utgangspunkt utbetaler vi et ekstra beløp til jul den 15. desember. Gi beskjed til veileder dersom du heller ønsker penger til å feire en annen høytid, for eksempel Eid.

Lån og stipend i forbindelse med skolegang

Flyktningstipend er et eget stipend til flyktninger i grunnskole eller videregående opplæring. Du kan ikke få flyktningstipend samtidig som du får introduksjonsstønad. Dersom du skal gjennomføre høyere utdanning, har du rett på vanlig lån og stipend for studenter gjennom Lånekassen.

Dersom du har tilgang til digital signering, kan du søke om flyktningstipend og vanlig lån og stipend for studenter. Veileder kan hjelpe deg med dette.

Voksenopplæring

Integreringsavdelingen ved NAV Karmøy-Bokn har ansvaret for å ivareta kommunens lovpålagte oppgaver innen voksenopplæringsfeltet. Dette omfatter opplæring i norsk og samfunnskunnskap, introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger, grunnskoleopplæring og spesialundervisning.

Hensikten med introduksjonsprogrammet og opplæringen i norsk og samfunnskunnskap er å styrke mulighetene for nyankomne innvandrere til å delta i yrkes- og samfunnslivet samt oppnå økonomisk selvstendighet. Voksne som ikke har fullført eller har mangelfull grunnskoleopplæring, har rett til å ta de fagene de trenger for å få vitnemål.

De som ikke får tilfredsstillende utbytte av det vanlige opplæringstilbudet for voksne, har rett til spesialundervisning på Karmøy voksenopplæringssenter (KVOS).

Klær og sko

Det første året i Karmøy kommune kan man få støtte til klær og sko for høst-/vintersesongen og vår-/sommersesongen. Hvis du har barn i barnehage eller skolefritidsordningen (SFO), kan det gis ekstra støtte til klær og utstyr ved oppstart. Dette må det leveres egen søknad om. Utgifter til klær og sko skal dekkes av livsoppholdet. Ved behov kan det søkes om ekstra støtte til dette.

Sende penger til utlandet

Sosialhjelp skal dekke det mest grunnleggende for personer som bor og oppholder seg i Norge. 
NAV gir ikke ekstra sosialhjelp hvis du velger å sende penger til hjemlandet.

Gjeld, renter og gebyrer

NAV dekker ikke gjeld, renter og gebyrer. Det er viktig at du leverer fakturaer i god tid før forfallsdato, for å unngå renter og gebyrer.

Krisesenter

Krisesenter er åpent for alle som opplever vold i familien. Krisesenteret har overnattingsmuligheter, og du kan bo der så lenge det er behov. Telefon til krisesenteret: 52 72 98 84

Pass, oppholdstillatelse og statsborgerskap

Du kan søke om penger til pass og oppholdstillatelse fra NAV. Utgifter knyttet til søknad om statsborgerskap dekkes vanligvis ikke av NAV.

Kvalifiseringsprogrammet

Du kan søke om å bli deltaker av kvalifiseringsprogrammet (KVP), dette er for deg som trenger støtte for å komme i arbeid. Innholdet vil tilpasses deg og dine behov. 

Du må fylle noen krav for å være aktuell for programmet. Du må:

  • være i yrkesaktiv alder
  • ha vesentlig nedsatt arbeids- og inntektsevne
  • ha behov for tett oppfølging
  • ha ingen eller svært begrenset pengestøtte fra NAV:
  • ha vært gjennom en arbeidsevnevurdering
  • ha lovlig opphold og et fast sted å bo i Norge (fast bopel)

Velferdspermisjoner – introduksjonsprogrammet

Du kan få innvilget inntil 10 dager velferdspermisjon når du er i introduksjonsprogrammet (INTRO). Dette er dager du mottar introduksjonsstønad for. Om du er borte fra programmet utover 10 dager vil du bli trukket i introduksjonsstønad på grunn av ugyldig fravær, vil dette ikke kompenseres i form av økonomisk sosialhjelp. 

Reise ut av Norge/ferie

Du kan søke om støtte til ferie, om du er mottaker av økonomisk sosialhjelp og har barn. Du må gi beskjed til NAV om du planlegger å reise ut av landet. NAV vurderer om reisen er nødvendig for at du skal kunne beholde introduksjonsstønad.

 

Hvem kan hjelpe og veilede?

En sosialveileder gir råd og veiledning om økonomi og vurderer om det er behov for sosialhjelp. Se kontaktinformasjon under. 

Du har rett på tolk i alle møter med alle veiledere i NAV.  NAV bestiller tolk etter avtale og behov.