Fettet ditt tetter rørene!
Ikke kast matfettet ditt i vasken eller i do. Fett fra matrester og matlaging tetter og skaper problemer i både dine egne og kommunens rør- og renseanlegg. Det holder også liv i alle rottene.
Det hjelper ikke at det benyttes varmt vann og såpe når fettet fjernes fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i rørene.
- Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir, og kaster det i mat eller restavfallet. På den måten unngår du grisete oppvaskkum og pannen er lettere å vaske.
- Flytende matrester og mindre mengder flytende fett kan du fint helle rett i matavfallet sammen med tørt matavfall. Dersom du er redd for at matavfallet skal lekke, kan du benytte en ekstra pose, eller få fettet over i en tom melkekartong som kan kastes i restavfallet.
- Dersom du har store mengder med matolje eller frityrolje, kan dette samles opp i en plastkanne og leveres til miljøstasjon.
- Fett fra ribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Da er det bare å skrape av fettet og putte i posen for matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.