Emballasje av glass og metall

Mange tenker at “glass er glass” og “metall er metall”. Så enkelt er det nok ikke. I dunken med det lille lokket skal kun emballasje av glass og metall. Her kan du lese om glass og metall som ikke hører hjemme i den dunken, hva som skal oppi, og hva som skjer etter renovasjonsbilen har samlet inn innholdet!

 

Emballasje er det som er rundt produktet, for eksempel syltetøyglass rundt syltetøy, aluminiumsbeger rundt fiskefileter og vinflasker rundt vin. Vindusglass er derimot et produkt, og ikke emballasje, og skal IKKE i denne dunken. Det samme gjelder drikkeglass, porselen osv. Visste du forresten at en enkelt kaffekopp i porselen kan ødelegge et helt tonn sortert emballasjeglass? Kast den heller i restavfallet. 

Hvorfor kan ikke alt glass og metall i dunken? 

Emballasjen av glass og metall blir sendt til et sorteringsanlegg i Fredrikstad. Her skal glass og metall skilles og sorteres. Herfra sendes det til fabrikker som bruker det som råvarer til nye produkter. Speil har ingenting med glass og gjøre, og vil bli sortert ut som et avvik. 

Krystallglass kan inneholde bly. På grunn av matsikkerhet skal ikke matemballasje inneholde bly. Krystallglass og andre drikkeglass skal derfor kastes i restavfallet. 

Metallgjenstander som bremseskiver osv skaper problemer for sorteringsanlegget, og kan medføre store reparasjonskostnader. Elektriske ledninger inneholder metall, men kan ødelegge sorteringsmaskinene og har ingenting i denne dunken å gjøre. Lever det som elektrisk avfall i miljøparken eller på butikken. 

Spiker og skruer kan også blandes med emballasjeglass og ødelegge for sorteringen. Ha heller en boks hjemme hvor du samler opp små deler i metall og ta det med til miljøparken ved neste besøk! 

Ved alle leveranser gjennomfører Sirkels operatører visuell mottakskontroll. Dersom feilsortering oppdages, sender man avviksgebyr med bilder av feilsorteringen til renovasjonen. Kostnadene for feilsorteringen dekkes av alle abonnentene via renovasjonsgebyret. 

Det er kun emballasje av glass og metall som skal i dunken

 

 

Spar penger på god sortering

I tillegg til å sparer mye CO2 på å gjenvinne emballasjen, er det lønnsomt. Emballasje av glass og metall er en etterspurt vare som fabrikkene ønsker som råstoff til ny produksjon, og renovasjonen får betalt per tonn vi leverer til sorteringsanlegget i Fredriksstad. Disse pengene kommer fra en produsentansvarsavgift som produsentene som setter varer i markedet i Norge må betale. Faktisk er det dobbelt så lønnsom å sortere det riktig. I tillegg til å få betalt for avfallet, sparer vi utgifter. Hvis du kaster makrellboksen i restavfallet, må vi betale for å sende den til et forbrenningsanlegg. I tillegg til at makrellboksen brenner fryktelig dårlig, skaper smeltet aluminium problemer og kostnader for forbrenningsanlegget. 

Alle kostnader renovasjonen får, dekkes 100 % av abonnentene. Samtidig vil alle inntekter bidra til at vi ikke trenger å ta inn like mye gjennom renovasjonsgebyret. Dermed er det slik at jo mer emballasje av glass og metall alle sorterer ut, jo lavere blir renovasjonsgebyet.

Har du for liten plass?

Kun emballasje av glass og metall i denne dunken

140 liters dunk som hentes hver 12. uke er mer enn nok for de fleste. Dersom du har behov for mer, kan du ta kontakt med renovasjonen og be om å få en ekstra dunk. Du betaler kun for utkjøringen av dunken, og betaler ikke noe mer for henting av avfallet. 

 

Vi blir stadig bedre!

Innbyggerne i Karmøy kommune har virkelig blitt flinke til å sortere emballasje av glass og metall, og de siste årene har man sett en kraftig økning av innsamlet mengde. Samtidig har kvaliteten på det som samles inn blitt veldig mye bedre! I 2021 fikk renovasjonen 29,5 % trekk for feilsortering. Det ble redusert til 8,5 % i 2024, samme år som Karmøy kommune ble nominert som årets leverandør av emballasje av glass og metall i Norge av Sirkel og Norsk Metallgjenvinning. I etter første kvartal i 2025 er vi faktisk nede på rekordlave 4,3 %. Med din hjelp skal vi få opp kvalitet og mengde enda mer, slik at vi tar enda bedre vare på ressursene i avfallet!

Gunnar Ottøy bekrefter at folk er flinke til å sortere ut emballasje av glass og metall Torbjørn Heggheim