Bygg unntatt søknadsplikt

“Må jeg søke om tillatelse for å bygge, for eksempel, en garasje, tilbygg eller gjerde?”

Du kan gjennomføre flere mindre byggeprosjekter på din eiendom uten å måtte søke om byggetillatelse. Det er imidlertid du som eier av eiendommen som må sørge for at byggeprosjektet følger lovverket og de lokale planene.

Dette kan du bygge uten å søke

Du kan bygge for eksempel en terrasse, levegg eller garasje innen gitte rammer uten å måtte søke om tillatelse fra kommunen.

Her kan du se hvilke tiltak loven tillater at du kan bygge uten å søke. Under hvert punkt vil du finne mer informasjon om de reglene som gjelder for de forskjellige tiltakene, for at du skal kunne bygge uten å måtte søke. Husk at du i tillegg må overholde kommunens regler for eiendommen.

Direktoratet for byggkvalitet har veivisere for enkelte byggeprosjekt.
Veiviser for garasje, bod eller anneks 
Veiviser for terrasser og tilbygg

 

Hvilke krav gjelder for din eiendom 

Hva du kan gjøre på din eiendom avhenger av reglene som gjelder for den, og dette er beskrevet i kommuneplanen og/eller reguleringsplanen.

Skal du bygge på en eiendom som ligger nærmere enn 100 meter fra strandlinjen, i det såkalte 100-metersbeltet, eller i et område avsatt til landbruk, natur eller friluftsformål, såkalt LNF-område (markert grønt i kommune-/reguleringsplan), må du i de aller fleste tilfeller søke om tillatelse.

Før du begynner å bygge, må du sjekke hvilke regler som gjelder for din eiendom:

Utnyttelsesgrad for eiendommen. Utnyttelsesgraden angir hvor stor del av eiendommen din som kan bebygges. Dette er beskrevet i planbestemmelsene i kommune-/reguleringsplanen. Alle bygg på eiendommen skal regnes med i utnyttelsesgraden, hvis ikke annet er spesifisert i bestemmelsene. Du kan finne utnyttelsesgraden som gjelder for din eiendom i planbestemmelsene for ditt område, enten i reguleringsplan, kommunedelplan eller kommuneplan.

Hvis eiendommens formål i kommune-/reguleringsplanen er bolig/fritidsbolig. Generelt er det kun for eiendommer med formål som bolig/fritidsbolig at bygg/tiltak kan oppføres uten søknad. For andre formål kan det være behov for dispensasjon. Du kan finne informasjon om hvilken plan som gjelder for din eiendom i planregisteret.

Om det er byggegrense på eiendommen. Byggegrensen vises som en stiplet linje på kartet i kommune-/reguleringsplanen. Hvis det er en byggegrense på eiendommen, må det bygges innenfor denne, uavhengig av andre krav i lovverket. Ønsker du å bygge utenfor byggelinjen, er dette søknadspliktig. Om det finnes en byggelinje på din eiendom, vises dette på reguleringskartet for eiendommen.

Avstand til kommunale vann- og avløpsanlegg skal være minst 4 meter. Tiltak/bygg skal ikke plasseres nærmere kommunale vann- og avløpsanlegg enn 4 meter. Ønsker du å bygge nærmere enn 4 meter, er dette søknadspliktig.

Dispensasjon

Dersom eiendommen har et annet formål enn bolig/fritidsbolig kan det være krav til dispensasjon fra formål. Sjekk med kommunen om formål for din eiendom krever dispensasjonssøknad.

Tiltak i 100-metersbeltet og LNF områder krever søknad/dispensasjon:

Melding til kommunen

Tiltak som er unntatt søknadsplikt må meldes til kommunen etter ferdigstillelse, slik at kart og eiendomsregister oppdateres. Skjemaet skal sendes inn innen fire uker etter at arbeidet er ferdig.

Hva koster melding unntatt søknadsplikt? 

§3.16 Ansvarsretter og ferdigattest
Tjeneste Pris
Søknad om ansvar
Selvbygger 3.800
Midlertidig brukstillatelse og ferdigattest
Midlertidig brukstillatelse 6.900
Ferdigattest 2.860
Melding om tiltak unntatt søknadsplikt. Tilsyn og matrikkelføring 630

Spørsmål til byggesaksbehandler

For spørsmål om et byggeprosjekt, send en e-post til post@karmoy.kommune.no med:

  • Et kart som viser hvor tiltaket skal plasseres med avstand til nabogrense og bygninger.
  • En kort forklaring på hva som skal utføres.

Bestill tid med en byggesaksbehandler

Møter med en byggesaksbehandler kan bestilles via kommunens bookingsystem. Hvis gårdsnummeret er kjent, tildeles en saksbehandler. Hvis saksbehandler ikke er kjent, kan et møte med fagansvarlig for byggesaker bestilles, som fordeler saken til en tilgjengelig saksbehandler.

Bestille møte med en saksbehandler

Lover og regler