Er du næringsdrivende så se informasjon om næringseiendommer her
Fakturaen for eiendomsskatten blir normalt sendt til eieren av eiendommen, men kan også sendes til den som disponerer eiendommen eller den som står oppført som kontaktperson for eiendommen. Hvis det er flere eiere, vil fakturaen bli sendt til den som står oppført øverst i grunnboken, eller den av eierne som har størst eierandel.
Se her hva du betaler i eiendomsskatt
Eiendomsskatten faktureres sammen med andre kommunale avgifter som vann, avløp og renovasjon, og deles opp i like deler gjennom hele året. Totalbeløpet som skal betales fremgår av skatteseddelen som sendes til hver enkelt eier, du kan også finne totalbeløpet, beregning, samt hva du skal betale på din neste faktura ved å besøke Min side.
Langvarig utsettelse
Hvis en skattyter har reduserte inntekter på grunn av sykdom eller lignende og i tillegg ikke har formue til å betale eiendomsskatten, kan han eller hun søke formannskapet om langvarig utsettelse, nedsettelse eller ettergivelse av utlignet eiendomsskatt. Vedtak om nedsettelse eller ettergivelse fattes for ett år om gangen, og klage over formannskapets vedtak sendes til kommunestyret.
Kortvarig utsettelse
For kortvarig betalingsutsettelser skal søknad rettes til regnskapskontoret.
Slik søker du om langvarig utsettelse
Det er utarbeidet et eget søknadsskjema for langvarig utsettelse, nedsettelse og ettergivelse av eiendomsskatt. Søknaden må være fullstendig dokumentert før den kan behandles. Søknadsskjema finner du her.
Størrelsen på eiendomsskatten avhenger av tre faktorer:
- Skattetakst basert på boligverdien fra Skatteetaten.
Kommunen bruker boligverdien fra to år tilbake i tid. For eksempel vil eiendomsskatten bli beregnes i 2023 basere seg på boligverdien fra skattemeldingen i 2021. - Promillesatsen
- Bunnfradraget per boenhet.
En boenhet er normalt en selvstendig del av en boligeiendom med egen inngang, og som har rom godkjent for opphold, matlaging, bad/toalett og ivaretar nødvendige krav til lysforhold og brannsikkerhet med mer.
Utregning av eiendomsskatten
I eksempelet under viser vi utregning av eiendomsskatt for en eiendom med boligverdi fra Skatteetaten.
Karmøy kommune tar betalt for eiendomsskatt på all fast eiendom, inkludert boliger. De fleste boliger blir vurdert med utgangspunkt i boligverdien fra Skatteetaten. Kommunen vil kun vurdere boliger selv dersom det mangler boligverdi fra Skatteetaten av ukjente årsaker.
Boligverdien er feil
Boligverdi er en anslått verdi på boligen din fra Skatteetaten. De bruker opplysninger som eier har gitt i skattemeldingen om primærareal, byggeår og boligtype. Du kan sjekke disse opplysningene og korrigere eventuelle feil i skattemeldingen din.
Hvis det er feil i faktaopplysningene i skattemeldingen din, for eksempel feil areal eller gnr/bnr, må du gi beskjed til Skatteetaten. Dette gjelder også hvis du mener at boligen din er verdsatt høyere enn markedsverdien.
Hvis du ønsker å korrigere en feil som påvirker eiendomsskatten din fra i år, må du be Skatteetaten om å rette feilen fra to år siden.
Du kan lese mer om forandring av boligverdi på skatteetaten.no
Feil i bunnfradraget, nedsettelse eller ettergivelse av spesielle grunner
Du trenger kun å gi beskjed til eiendomsskattekontoret i kommunen hvis det er feil antall bunnfradrag.
Du kan søke om nedsettelse eller ettergivelse av eiendomsskatten. Søknad om nedsettelse eller ettergivelse kan kun innvilges dersom det er spesielle grunner som gjør at det vil være svært urimelig å kreve deg for eiendomsskatt.
Du sender inn søknad om disse tingene på dette skjemaet.
Hvordan behandles klagen?
Klagen utredes av eiendomsskattekontoret, og videresendes sakkyndig takstnemnd for vurdering og vedtak. Dersom du ikke får fullt medhold i klagen i sakkyndig takstnemnd, videresendes den til Overtakstnemnd for eiendomsskattesaker. Sakkyndig takstnemnd og overtakstnemnd for eiendomsskattesaker er oppnevnt av kommunestyret.
Hvor sender jeg klagen?
Klage på boligverdi (formuesgrunnlag) sendes til Skatteetaten.
Se mer info på skatteetaten.no
Andre klager sendes per brev til:
E-post til: post@karmoy.kommune.no
Eller
Karmøy kommune
v/Eiendomsskattekontoret
Postboks 167
4291 Kopervik
Alle som skal betale eiendomsskatt får hvert år tilsendt skatteseddel. Skatteseddelen viser beregning av eiendomsskatten, hva du skal betale, samt informasjon om klageadgang. Skatteseddelen blir sendt ut digitalt via Altinn eller en annen digital postkasse. Dersom du ikke åpner den digitale forsendelsen, vil du på vanlig måte motta meldingen som brev i posten.
- Lokal taksering: Ved lokal taksering blir en eiendom besiktiget og fotografert av eksternt takseringsfirma. Takst blir fastsatt av kommunens sakkyndige takstnemnd for eiendomsskatt basert på informasjon fra besiktigelsen. I tillegg er det utarbeidet sjablonger for slike eiendommer som legges til grunn, i tillegg til en skjønnsmessig vurdering.
- Boliger: Karmøy kommune har vedtatt at Skatteetatens boligverdi skal legges til grunn for utskriving av eiendomsskatt for boliger. Disse boligverdiene blir lastet ned og oppdatert årlig fra Skatteetaten. Når kommunen av ulik grunn ikke mottar grunnlag fra Skatteetaten, blir eiendommen taksert av kommunen (lokal taksering).
- Våningshus: Våningshus takseres lokalt av kommunen til en objektivisert omsetningsverdi. Konsesjonspliktige eiendommer takseres etter et verdimessig forsiktighetsprinsipp i forhold til andre boliger.
- Fritidsboliger: Fritidsboliger takseres lokalt av kommunen til en objektivisert omsetningsverdi (forsiktig antatt markedsverdi).
- Det er viktig å merke seg at vi snakker om en ”objektivisert” omsetningsverdi som skal legges til grunn for en takst. Verdien knytter seg til eiendommen objektivt sett, ikke til den verdi eiendommen har for den enkelte eier.
Det er således ikke nødvendigvis salgspris som skal legges til grunn, da den er et uttrykk for subjektiv verdi. En objektivisert omsetningsverdi er en tenkt pris som fremkommer når en ser bort fra særlige forhold knyttet til den enkelte eiers utnytting av eiendommen.
Forenklet betyr dette i praksis at den konkrete prisen en aktuell eier får for en konkret eiendom på et bestemt tidspunkt ikke nødvendigvis samsvarer helt med eiendomsskatte-taksten som settes. I stedet vil takstmannen se hen til prisen som gjelder for lignende eiendommer i samme område og vurdere en form for gjennomsnittlig takst
Eiendomsskatten beregnes pr 1. januar for skatteåret og et bygg må ha fått status som revet før dette. Hvis et bygg i løpet av året får status som revet, vil det blir fakturert eiendomsskatt ut året for bygget.
Takst og utregnet eiendomsskatt vil bli lagt ut til offentlig ettersyn innen 1. mars hvert år. Eier vil da få tilsendt informasjon om takst og utregnet skatt, samt informasjon om klageadgang. Skatteetaten har informasjon til deg som vil klage på boligverdien.
Hvilke opplysninger er offentlige?
All informasjon i eiendomsskattelista er offentlig. Du får innsyn i alle forhold vedrørende egen eiendom i vårt eiendomsskatteregister, men opplysninger om naboens eiendom er begrenset til det som står i eiendomsskattelista.
For min eiendom
For boliger blir eiendomsskatten beregnet ut fra boligverdi innhentet fra Skatteetaten. Boligverdi og bunnfradrag er påført fakturaen. Har du spørsmål om boligverdi, tar du kontakt med Skatteetaten på telefon 800 80 000 eller se mer info på skatteetaten.no. For andre eiendommer kan du få opplyst grunnlaget ved å kontakte eiendomsskattekontoret via e-post: e-skatt@karmoy.kommune.no
For andre eiendommer
Utregningene for eiendomsskattetakstene er ikke offentlig informasjon, og kan derfor ikke gis ut. Data om eiendom som du er tinglyst eier av kan du få fullt innsyn i. Tilgang til eiendomsskatten for andre eiendommer får en også gjennom skattelistene.
Noen eiendommer er fritatt for eiendomsskatt. I fritaket inngår også kommunale- og de fleste statlige eiendommer.
I tillegg har Karmøy kommunestyre vedtatt å frita følgende eiendommer for eiendomsskatt:
- Eiendom som eies av frivillige, lag, organisasjoner, stiftelser, idrettslag, foreninger og tilsvarende, hvor hovedhensikten med eiers virksomhet er å «…gagne ein kommune, eit fylke eller staten».
- “Bygning som har historisk verde”. Fritaket begrenses til bygninger som Riksantikvaren har fredet etter kulturminneloven.
Boligeiendommer som er ferdigstilt/ har fått ferdigattest i perioden 2010 – 2014 har fritak for eiendomsskatt i fem år fra og med skatteåret etter at ferdigattest er gitt. En bolig ferdigstilt i 2014 vil som eksempel først få eiendomsskatt fra og med skatteåret 2020. Karmøy kommunestyre har for øvrig vedtatt at denne ordningen avvikles for bolig som ferdigstilles etter 2014.
Dersom du eier eller representerer eiendom som har fått utskrevet eiendomsskatt, men mener eiendommen skal ha fritak etter det som er nevnt over. Da kan du rette skriftlig henvendelse til Eiendomsskattekontoret skriftlig til:
E-post til: post@karmoy.kommune.no
Eller
Karmøy kommune
v/Eiendomsskattekontoret
Postboks 167
4291 Kopervik