Prosjekter for å bevare arter og natur

Karmøy kommune har flere prosjekter for å bevare arter og natur i kommunen. Dette er for det meste arter som er av nasjonal og internasjonal verdi.

Klikk på lenkene i teksten for å lære mer.

Frisk Langåkerå

Langåkerå strekker seg gjennom viktige natur- og kulturlandskapsområder fra gårdene på Langåker til Sørhåland og Høines. Det er stort behov for å bedre naturkvaliteten i Langåkeråna, av hensyn til helse og velferd for så vel mennesker som dyr, fugler og vegetasjon. Derfor iverksetter kommunen nå et prosjekt med en rekke tiltak. 

 

Sjøørretprosjektet

Måling av sjøørretyngel - Klikk for stort bilde

Mange som har levd på Karmøy en stund vet og husker at det var mye ørret som gikk fra sjøen og opp i bekkene for å gyte om høsten. (sjøørret). Nå er det betydelig mindre slik fisk, og bestandene er på vei ned.

Sjøørretprosjektet har som mål å forbedre forholdene for sjøørret i Karmøy. Det gjøres tiltak som å legge ut gytegrus, steinklynger som yngelen kan gjemme seg i, og plante trær som gir skygge, armerer bekkekanten, og gir mat til fisken. 

 

Sjøfugl

En flygende makrellterne - Klikk for stort bilde Arnt Kvinnesland

Generelt er det svært mange av Sjøfuglartene som sliter med å opprettholde bestanden. Derfor er de truet av utryddelse. Det er mange ulike grunner til dette, og en av dem er den menneskeinnførte arten mink.

 

Vern vipa

Nærbilde av en vipe som går på gresset - Klikk for stort bilde Arnt Kvinnesland

For å ta vare på vipa samarbeider Karmøy kommune med BioDiv 2010 om ulike tiltak. Samarbeid med, og økonomisk kompensasjon til bøndene, er viktige tiltak.

Prosjektet heter Vern vipa.

 

Åkerrikse

Åkerrikse i bur - Klikk for stort bilde

Åkerriksa er en av Norges aller sjeldneste fugler. Man vet ikke engang om den hekker årlig i Norge. På Karmøy og spesielt på Torvastad er Norges beste hekkeområde for åkerrikse.

 

Elvemusling

Elvemusling i en hånd - Klikk for stort bilde

Norge har et stort ansvar for å bevare elvemuslingen, hvor en vet at verdens eldste musling ble 284 år gammel. På hele Haugalandet har vi kun én bekk der vannet er rent nok til at elvemuslingen klarer å formere seg. Denne bekken er på Karmøy. 

 

Havørn

Havørn som kikker fra reiret i toppet av et tre - Klikk for stort bilde

Havørna er internasjonalt “rødlista” over globalt truet, Norge har en betydelig bestand og derfor et særskilt stort forvaltningsansvar for arten.

 

Hubro

Arnt Kvinnesland

Hubroen er fredet og bestanden i Karmøy utgjør 2 prosent av ca 1000 norske hubroer. I kystlyngheia og skjærgården på Karmøy har hubroen trivdes i århundrer. Derfor må vi skjøtte lyngheia, og dessuten hindre at hubroen får strøm fra høyspentanlegg.

 

Purpurmarihånd

Bilde av en purpurmarihånd - Klikk for stort bilde

Karmøy har 6 av Norges 30 steder* hvor purpurmarihånd lever. Kommunen har derfor et stort ansvar for å bevare denne flotte orkideen.

 

Myrflangre

Bilde av myrflangre - Klikk for stort bilde

Myrflangre er en av Norges sjeldneste orkideer. Den vokser nå kun 20 steder i landet. Ett av disse stedene er på Karmøy. Her samarbeider vi med en bonde for å ta vare på planten.