Astrid Havn Tranøy
Kommunantikvaren arbeider med kulturminner og bygningsvern. Ta gjerne kontakt dersom du har spørsmål om å eie et gammelt, verneverdig hus. Kanskje lurer du på hvor man finner informasjon om huset, eller om hvordan man skal sette det i stand.
Hva betyr det at mitt hus er Sefrak-registrert?
Registreringen fungerer som et varsko om at det bør gjøres en lokal vurdering av verneverdien. For bygninger som er eldre enn 1850, er det lovfestet at en slik vurdering må gjøres før bygge- eller rivingssøknad blir godkjent jf. kulturminneloven § 25. På nettsiden Miljøstatus for Norge kan du sjekke om huset ditt er Sefrak-registrert. Kryss av for SEFRAK under ”kulturminner”. Rød trekant betyr at det er et meldepliktig Sefrak-bygg (bygget før 1850), mens de andre Sefrak-byggene er gule. En grå trekant viser at bygningen er blitt fjernet. Klikk på trekanten, så kan du få opp litt av den informasjonen som er registrert om hver enkelt bygning.
Kommunedelplan for kulturminner
Kommunen har ansvar for å ivareta kulturminnene gjennom planlegging og kontinuerlig målrettet arbeid. Karmøy har utarbeidet en kommunedelplan for kulturminner.
Kommunedelplan for kulturminner gir en oversikt over et representativt utvalg kulturminner og kulturmiljøer. Målet er å kunne bevare disse til glede og nytte for nåtiden og de fremtidige generasjonene. Videre er det et mål å fremme forståelse og interesse for kulturminner og kulturmiljøer gjennom informasjon og formidling.
Lenke Kommunedelplan for kulturminner med kulturminneliste og handlingsprogram.
Kartlegging av de kulturhistoriske verdiene i Visnes
Det er gjennomført en kartlegging av de kulturhistoriske verdiene i Visnes. Rapporten for Visnes gruveområde – kartlegging av kulturhistoriske verdier er publisert på nett. (PDF, 5 MB)
Kart over de kulturhistoriske verdiene i Visnes (PDF, 2 MB)
Registrerte bygninger, anlegg og strukturer i Visnes med gårds- og bruksnummer. (PDF, 13 MB)
Økonomisk støtte
Eiere av verneverdige bygninger og andre kulturminner har flere muligheter for å søke økonomisk tilskudd til restaurering. Tilskuddet er ment å skulle dekke merkostnaden som kan være knyttet til antikvarisk restaurering.
Kommuneantikvarens tilskudd
Det er mulig å søke om mindre beløp til spesifikke prosjekter. Søknaden sendes:
Karmøy rådhus
Oppvekst- og kulturetaten
Pb.167
4291 Kopervik
Eller e-post: post@karmoy.kommune.no
Søknadsfrist: ingen
Kontakt kommuneantikvar Rune Johnsen for spørsmål.
SMIL- spesielle miljøtiltak i landbruket
Du kan søke kommunen om tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket.
Formålet er å fremme natur- og kulturminneverdiene i jordbrukets kulturlandskap
Landbrukskontoret er ansvarlig for ordningen.
Søknadsfrist: ingen
Leif Kåre Solheim
Konsulent, landbruk
52 85 71 32
lks@karmoy.kommune.no
Kulturminnefondet
Tilskuddsordningen er et lavterskeltilbud til private eiere av verneverdige kulturminner. Også frivillige lag og organisasjoner, enten de eier kulturminnene selv eller forvalter dem på vegne av andre, kan søke.
Andre søknadsordninger
Håndkraft - tradisjonshåndverkere
Håndkraft er et forum for tradisjonshåndverk på Haugalandet, og et nettverk som samler tradisjonshåndverkere. Dersom du har et eldre hus og ønsker en håndverker med erfaring med gamle hus, kan det være lurt å velge en som er medlem i Håndkraft.
I nettverket utveksles kunnskap og håndverkskompetanse gjennom kurs, fagkvelder og studieturer. Karmøy kommune er representert i styret, og fungerer som sekretariat.
Håndkraft har også en Facebook-profil.
Til toppen av siden