Byggeskikkpris

Astrid Havn Tranøy

En motivasjon til økt innsats og forståelse for god arkitektur og byggeskikk

Temaet for årets byggeskikkpris er bærekraftig byggeskikk. Byggeskikk er måten vi bygger hus på, her i vår del av verden, i vår kommune.

Hva er en bærekraftig byggeskikk i Karmøy kommune?

Det ønsker vi å fokusere på i årets byggeskikkpris. Bakgrunnen for fokuset på bærekraft er at kommunen nylig har vedtatt en ny samfunnsdel, som sier at bærekraft skal gjennomsyre alt vi foretar oss. Bærekraft skal ikke være noe vi gjør av og til, men være en del av alt vi gjør. Byggeskikken er en nøkkel for å skape en bærekraftig kommune, fordi byggeskikken er en viktig del av samfunnet.  

Hvem kan bli tildelt byggeskikkprisen?

Prisen kan tildeles byggherre av et byggverk eller landskapsanlegg av høy arkitektonisk kvalitet, og som er godt tilpasset sine omgivelser. Prisen kan tildeles både nybygg, påbygg, tilbygg, ombygging, restaurering og tilbakeføring. I tillegg kan det tildeles diplom til arkitekt og håndverker.

Hvem kan foreslå kandidater til byggeskikkprisen?

Alle, forslagsfrist er 1. oktober hvert år.

Hvordan blir vinneren kåret?

Nå kan også du være med og bestemme hvem som vinner byggeskikkprisen! Etter forslagsfristen vil forslagene bli publisert og publikum kan stemme på sin favoritt. Hovedutvalg teknisk og miljø vedtar hvem som blir tildelt prisen, etter forslag fra et innstillingsutvalg. Publikumsstemmen teller som en stemme i innstillingskomiteen, som sender tre finalister til Hovedutvalg teknisk og miljø, der vinner blir vedtatt.

Retningslinjer for tildeling av byggskikkpris

  1. Karmøy kommune, ved hovedutvalg teknisk og miljø, kan årlig dele ut en byggeskikkpris. Prisen skal motivere til økt innsats og forståelse for god arkitektur og byggeskikk i kommunen.  
  2. Byggeskikkprisen kan deles ut til byggherre av et byggverk eller landskapsanlegg som har høy arkitektonisk kvalitet og er godt tilpasset sine omgivelser. Prisen kan tildeles prosjekter av ulik art, herunder nybygg, påbygg, tilbygg, ombygging, restaurering og tilbakeføring. I tillegg kan det tildeles diplom til prosjekterende. Det kan for hvert år bestemmes et tema for byggeskikkprisen, med tilhørende kriterier for tildeling av prisen det året. Tema skal forankres i kommunens vedtatte bærekraftsmål  
  3. Byggeskikkprisen består av plakett, diplom og et kunstverk. Diplom kan også tildeles arkitekt og håndverker.  
  4. Det er fritt opp til hovedutvalget å vurdere om prisen skal deles ut hvert år.  
  5. Alle kan foreslå kandidater til byggeskikkprisen. Forslagsfrist er 1. oktober hvert år. Forslaget skal inneholde en kort beskrivelse av prosjektet, en begrunnelse for hvorfor prisen bør tildeles samt foto. Hovedutvalget og administrasjonen kan også nominere kandidater, men forslag må være fremmet innen fristen.  
  6. For en 4 års periode oppnevner hovedutvalg teknisk- og miljø et innstillingsutvalg på 5 personer til å plukke ut det beste prosjektet. Utvalget skal bestå av 3 personer med 2 varamenn fra hovedutvalget, samt 2 fagmedlemmer- en antikvar og en arkitekt. Innstillingsutvalget fremmer sitt forslag til byggeskikkprisen til hovedutvalg teknisk- og miljø, sammen med begrunnelse.  
  7. Det skal avholdes en publikumsavstemming med minst 3 prosjekter som er plukket ut av fagmedlemmene. Publikumsstemmen teller som en stemme i innstillingskomiteen. 

Tidligere vinnere av byggeskikkprisen: