Om det registreres at du har et “hvitt bygg” har du kanskje noen spørsmål om bygget og hva dette betyr for deg. Eller du lurer på om en annen har et slikt bygg. Ikke alle hvite bygg er bygd ulovlig. Det kan hende det bare er en melding som mangler? Kommunen vil hjelpe og rettlede, så du kan bare ta kontakt.
Er bygget som jeg bygd søknadspliktig?
Mange mindre bygninger og konstruksjoner kan bygges uten at man trenger å søke, men det er ikke alltid like enkelt å vite om et bygg eller tilbygg er søknadspliktig eller ikke. Det er bygg som du ikke må søke om å bygge, men du må melde i fra til kommunen at er bygd. Slike saker sier vi er meldepliktige.
Kommunen har som mål å hjelpe innbyggere til å forstå og bygge i tråd med lovverket. Vi vil gjerne hjelpe med å besvare spørsmål som den enkelte måtte ha for å avgjøre om tiltaket kan bygges uten søknad, eller hva som må til for å søke om tillatelse.
Du kan også melde i fra om forhold som du mener kommunen burde ta en titt på. Du kan velge å være anonym ved slike henvendelser. Kommunen vil vurdere informasjonen med hensyn til alvorlighetsgrad og tilgjengelige ressurser, og om det er nødvendig å følge opp saken på nåværende tidspunkt.
Kommunen har også oversikter over hva som er søknadspliktig og meldepliktig.
Ulovlige bygninger og tiltak (hvite bygg)
Karmøy kommune har registrert at det er mange bygninger som er bygd ulovlig i kommunen. Dette er bygninger som er søknadspliktige, men som er bygget uten nødvendig tillatelse. Disse er ofte merket med hvite merker på kartet til kommunen, og blir derfor ofte omtalt som «hvite bygg». Det er et mål at de som har slike bygninger eller tilbygg på sin eiendom retter opp i forholdet ved å søke bygget/tiltaket godkjent, eller fjerner det om nødvendig. Vær oppmerksom på at ikke alle hvite bygg er ulovlige.
Dette gjelder også for tiltak i strandsonen som eksempel flytebrygger, brygger, naust etc.
Hvor kan jeg se om bygget er et "hvitt bygg"?
Om du har et "hvitt bygg" kan du se på kartene til kommunen. De registreringen er knyttet opp mot den siste flyfotograferingen som er foretatt. Så hvis du har bygget etter det, vil ikke bygget vises som et "hvitt bygg". Men er du usikker, så ta kontakt med kommunen.
Her kan du finne kartet for Karmøy på Fonnakart
I hvilket kartlag finner jeg "hvite bygg"?
Trykk på kommunevåpenet som er ved siden av "Meny" da vil du få opp en liste ute på høyre side. Her vises det de tilgjengelige kartlagene for kommunen. Hvis du velger kartlaget "Bygninger" vil mange oransje firkanter dukke opp.
Nå kan du søke på adressen din og se om du har et hvitt bygg, eller kanskje et bygg som ikke er tegnet inn.
Kan jeg søke eller melde fra etter å ha bygd?
Det er mulig å søke en allerede oppført bygning godkjent i etterkant, og det er fint at du ønsker å rette opp i ulovlige forhold på sin eiendom.
Det kan virke overveldende for mange å sette seg inn i et komplekst lovverk slik som plan- og bygningsloven, men det er god hjelp å få. Nyttig informasjon og søknadsskjemaer finnes på Direktoratet for byggkvalitet DIBK sin nettside. Her finner du blant annet:
- informasjon om hva som er søknadspliktig
- hva som ikke er søknadspliktig
- skjemaer
- hvilke krav som stilles i lov og forskrift
- ansvar til de forskjellige utførende og mye mer.
Se gjerne på våre nettsider over hva som er søknadspliktig og meldepliktig.
Hvordan melder jeg fra om mulig ulovlig bygg?
Du sender inn melding om ulovlig bygging gjennom vårt elektroniske skjema.
Dette vil ikke være mulig å melde om dette anonymt.
Hva koster det?
Hva det koster å få behandlet en byggesøknad vil avhenge av hva det søkes om, type søknad, eventuelle nødvendige søknader om dispensasjoner.
Men her finner du en oversikt over alle byggesaksgebyrene
Hva skjer videre?
Generelt sett deles sakene mellom:
- enkle og mindre tiltak; behandlingsfrist 3 uker
- mer komplekse og større tiltak; behandlingsfrist 12 uker.
Bestill møte med en som jobber med byggetilsyn
Her kan du bestille et møte med en som jobber med byggetilsyn. Saksbehandlerne er fordelt på gårdsnummer. Dersom du ikke finne ditt gårdsnummer under en av de som jobber med tilsyn, kan du bestille et møte med avdelingsleder tilsyn, som da vil fordele møtet til en saksbehandler.
Bestille møte med en saksbehandler