Kort om Karmøy kommune

Karmøy er en forholdsvis stor øykommune med mer enn 43 000 innbyggere. 

Strandfest i forbindelse med Blått flasgg - Klikk for stort bilde

Karmøy kommune er totalt på 230 kvadratkilometer, drøyt 3/4 på Karmøy, resten på “fastlandet” som også omfatter øya Fosen.   Kommunen grenser til Haugesund og Tysvær i nord, Bokn i øst, Kvitsøy i sør og Utsira i vest. 

Det bor 43 306 innbyggere i Karmøy kommune (ved inngangen til 2024). Nesten hver 4. innbygger er under 18 år.   

Karmøy, som kystkommune, har 634 km kystlinje og omfatter 244 øyer, holmer og skjær. Det innebærer at de fleste stedene i kommunen har nærhet til sjøen.   

Bebyggelse og infrastruktur utgjør ca 12 prosent av landarealet. 25 prosent utgjør landbruk og 20 prosent skog. Resten er i stor grad kystlynghei, myr eller vann.  

Karmøy er utsatt for mye vær og vind, men erfaringsmessig skaper dette forholdsvis små samfunnsutfordringer. De som bor her er vant til å takle og forholde seg til stor variasjon i nedbør, vind, (storm)flo og så videre.  Karmøy er en forholdsvis flat kommune med få bratte skrenter som utgjør noen fare for ras som truer bebyggelse eller infrastruktur. Det er heller ikke store vassdrag som gir risiko for flom. Kommunens høyeste punkt er Dyrafjellet på 171 meter over havet. Høyeste punkt på øysida er Søre Sålefjell på 132 meter.   

Storesund som eksempel på tettsted - Klikk for stort bildeStoresund

Bosetting

88 prosent bor i ett tettsted. De fordeler seg på Kopervik, Haugesund (i henhold til Statistisk sentralbyrås definisjon, omfatter Norheim-området), Åkrehamn, Skudeneshavn, Avaldsnes, Skre, Ferkingstad og Sandve.  

Karmøy kommune har tradisjonelt et lavt gjennomsnittlig utdanningsnivå. Det gir seg blant annet utslag også i et lavt nivå på likestilling. Utdanningsnivået kan være gjensidig knyttet til tilgang på kompetansearbeidsplasser.   

Næring  

Prosessindustri er den sektoren hvor Karmøy kommune utmerker seg i forhold til kommuner flest. Ellers er verkstedindustri, næringsmiddelindustri og næring knyttet til olje og gass forholdsvis store sektorer i kommunen. Her er det også mer enn gjennomsnittlig av gods- og persontransport, barnehage og undervisning, bygg og anlegg.   

Fra kommunen pendler det ut 9000 personer, mens det pendler inn drøyt 4200.  

Samferdsel  

Karmsund bru - Klikk for stort bildeKarmsund bru

E134 går gjennom deler av kommunen, fra grense til Haugesund til Husøy og flyplassen.  Kommunen er knyttet til E39 via Karmøytunnelen. Sammen med Karmsund bru gjør tunnelen kommunen knyttet til fastlandet.  

Som en vidstrakt kommune, har Karmøy et omfattende veinett bestående av 13 km riksveier/europavei, 162 km fylkesvei og 312 km kommunal vei, samt 381 km private veier. De fleste stedene er det muligheter for omkjøring dersom veien skulle være uframkommelig.  

Karmøy har flyplass som (per juli 2024) har direkte flyruter til/fra Alicante og Malaga (Spania), Gdansk (Polen), Oslo og Bergen (Norge), i tillegg til charterruter til og fra Mallorca og Gran Canaria (Spania), Antalya (Tyrkia) og Chania (Hellas).  

Cruisetrafikk til Haugesund utgjør en økende transport av gjester også til Karmøy, i hovedsak til Skudeneshavn, Avaldsnesområdet og Visnes. Det legges nå til rette for anløp av mindre cruis-skip/større yachter også i Skudeneshavn. Det ventes 10-15 anløp i året.  

Turisme og tilreisende  

Karmøy har spennende og populære attraksjoner som tiltrekker seg mange tilreisende fra fjern og nær. Det bidrar blant annet til økt verdiskaping. Kommunens rike kulturarv er bærebjelken i det kommunale reiselivsarbeidet, med Rogaland fylkes tusenårssted, Avaldsnes, kulturmiljøfredede Skudeneshavn og strendene. Det anslås at ca 350 personer jobber i reiselivet i kommunen (2018). Cruisetrafikken forventes å bringe 500 000 besøkende til regionen årlig fra 2024.   

Kommunens organisering  

Kommunen er hierarkisk bygget opp med tre etater og «kommunedirektørenes stab». Etatene er delt inn i oppvekst og kultur, helse og omsorg og teknisk. Den politiske organiseringen speiler i stor grad den administrative – med hovedutvalg for helse og omsorg, oppvekst og kultur og teknisk og miljø, samt administrasjon og likestilling som også fungerer som partssammensatt utvalg. Kommunedirektørens lederlag består av kommunalsjefene (etatslederne) og stabssjefen.   

I Karmøy kommune er det ca. 3.600 ansatte.   

Søragadå i Skudeneshavn - Klikk for stort bildeSkudeneshavn

Kulturelle verdier  

Karmøy har flere områder av stor kulturell verdi. Her utmerker særlig Skudeneshavn seg, ett av bare 12 fredede kulturmiljøer i Norge. Men også Avaldsnes og Visnes har viktige historiske kvaliteter som og så bidrar til stor stedsattraktivitet.   

Det er mange festivaler i kommunen gjennom året. De største er Vikingfestivalen, Karmøygeddon, Skudefestivalen, Fiskeridagene på Åkra og litteraturfestivalen SILK.   

Natur/miljø  

Karmøynaturen er svært sammensatt og rommer et betydelig antall utsatte dyre-, fugle- og plantearter. Det gjelder blant annet åkerrikse, elvemusling, havørn og hubro, samt planteartene myrflangre og purpurmarihånd.   

På den annen side har kommunen også rikelig forekomst av invaderende og fremmede arter som truer naturmangfoldet, så som boersineblom, parkslirekne og stillehavsøsters og havnespy (japansk sjøpung).   

Kritisk infrastruktur  

Karmøy er en forholdsvis spredtbygd kommune. Den positive sida av dette er at det skal veldig mye til for å ramme en stor del av kommunen samtidig. Den mer utfordrende delen består i at det er dyrt og krevende å sikre at alle har tilgang på de nødvendige tjenestene hele tida.   

Fra vannverket på Brekke - Klikk for stort bildeVannforsyning fra vannverket på Brekke

Vannforsyningen i kommunen er god, men utfordringen består i utskifting av rør for blant annet å redusere lekkasje. I dag antas det at mer enn en av tre liter går tapt fra vannbehandlinganlegget på Brekke til forbrukerens kran.   

Så lenge det kommer strøm til Haugalandet, vil det være mulig å forsyne det aller meste av Karmøy med elektrisk kraft. Ved linjebrudd er det gode muligheter for å omrute strømmen fram til forbrukerne.   

Karmøy kommune har siden 2019 vært med i Nasjonal kommunikasjonsmyndighets program for å «styrke den fysiske robustheten i den digitale grunnmuren». Det innebærer at en del av kommunen er sikret nødstrøm i 72 timer til basestasjoner for mobiltelefoni.  

Stående beredskap – nødetater

Brannberedskap og -forebygging ivaretas av Haugaland brann og redning iks. HBR disponerer seks brannstasjoner i Karmøy. Disse vil bli redusert når det kommer brannstasjon med døgnbetjening (kasernert) på Vea (avløser Kopervik og Åkra) og ny hovedbrannstasjon på Raglamyr (avløser Bø og Vormedal).  

Kommunen har egen legevakt i Åkrehamn (for sør- og midt-Karmøy) i tillegg til interkommunal legevakt i Haugesund (for nord-Karmøy og «fastlandet»).  Helse Fonna har ambulansestasjon i Åkrehamn.   

Politiet har politistasjon i Kopervik (tidligere «lensmannskontor») og har for øvrig alle tjenester i Haugesund.  

Kommunesamarbeid  

Ytre Haugalandet - Klikk for stort bildeYtre Haugalandet

På Haugalandet foregår det et utstrakt kommunesamarbeid, både formalisert gjennom interkommunale selskaper (23 stk), vertskommunemodellen og mer uformelle strukturer. Et varierende antall kommuner samarbeider om funksjoner som legevakt, brannvesen, næringspark, elektrisk kraft, næringsutvikling, krisesenter, veterinærvakt og så videre.   

I tillegg til det generelle kommunesamarbeidet på Haugalandet, samarbeider Karmøy tett med Bokn om flere tjenester, så som tekniske tjenester, sykehjemsplasser, NAV, IKT, PPT og barnevern.   

Frivillighet  

Karmøy kommune har et bredt og omfattende tilbud for frivillige. Antall lag og foreninger teller mer enn 500, fra de minste velforeningene til de største idrettslaga. Rundt 60 prosent av innbyggerne bidrar i en eller annen form. Den frivillige innsatsen er beregnet å tilsvare 1100 årsverk.   

Kommunen har to frivilligsentraler. Kommunen har god kontakt med og en ambisjon om å legge til rette for frivillig virksomhet gjennom blant annet egen frivillighetskoordinator.