Oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer 

5 Fysisk, biologisk, kjemisk og sosialt miljø

-

Design til kapittel med teksten "innhold på denne siden" pluss ovalt bilde. Grafikk.  - Klikk for stort bilde

Kort oppsummert: 

  • Innbyggerne i Karmøy kommune har god tilgang på friluftsområder, men områdene er under stadig press. 
  • Drikkevannskvaliteten er god.
  • Andel ungdom som er med i fritidsorganisasjon har falt etter pandemien.
  • Karmøy kommune skårer relativt likt som landet som helhet når det kommer til ungdom som er trygge i nærmiljø, fornøyd med lokalmiljø, og at det er bra med treffsteder. 
     

En rekke miljøforhold har innvirkning på folkehelsen, enten direkte slik som radon og legionella, eller indirekte som tilgang på helsefremmende arenaer. Forhold som har direkte innvirkning på helsen omhandler ofte det fysiske miljøet, mens indirekte handler oftest om psykososialt miljø. 

Fysisk miljø

Tilgang på friområder

Karmøy kommune har stor tilgang til friluftsområder, både friområder og LNF-areal (landbruks-, natur-, og friluftsområder). Totalt utgjør ca. 80% av kommunens landareal LNF-områder. Generelt har befolkningen god tilgang til både definerte friområder og områder for friluftsliv i alle deler av kommunen. Flere områder er det gjort en ekstra innsats i forhold til universell utforming. 

LNF- og friluftsområdene stadig under press. I Karmøy kommune har vi ca. 5300 dekar (daa) ledig boligareal i gjeldende arealplan, ca. 2300 daa av disse er viktig jordbruksareal, ca. 300 daa er naturområde, ca. 360 daa er friluftsområde og ca. 230 daa er kulturlandskap. 

Tilgang på friluftsområder i Karmøy kommune

Regionale friluftsområder, statlig sikra friluftsområder, samt kartlagte og verdsatte friluftslivsområder. Kilde: Temakart Rogaland.  - Klikk for stort bildeRegionale friluftsområder, statlig sikra friluftsområder, samt kartlagte og verdsatte friluftslivsområder. Kilde: Temakart Rogaland.

Trafikksituasjonen

Generelt øker trafikkmengden på hele vegnettet i Karmøy, men trafikkmengden fordeler seg ulikt i kommunen.

Trafikkmengde i Karmøy kommune

Døgnbelastning i trafikken i Karmøy kommune i 2019. Kilde: Temakart Rogaland.  - Klikk for stort bildeDøgnbelastning i trafikken i Karmøy kommune i 2019. Kilde: Temakart Rogaland.

Drikkevannsforsyning

Tilgang til rent drikkevann er en forutsetning for god helse. Generelt er det god kvalitet på drikkevann i Norge, men samtidig er vi sårbare for svikt i systemet. Drikkevannet i Karmøy kommune er av god kvalitet. I 2021 skårer vi 100% på tilfredsstillende analyser på hygienisk kvalitet og leveringsstabilitet. Gjennomsnittet for landet ligger på 98% på hygienisk kvalitet og 91,3% på leveringsstabilitet. Informasjon om drikkevannskvalitet finnes kun for den delen av befolkningen som er tilknyttet vannverk som forsyner minst 50 personer, i Karmøy kommune vil det si 95% av befolkningen i 2021.

Psykososialt miljø

Fritidstilbud og frivillighet

Tilgangen på lag, organisasjoner og fritidsaktiviteter er generelt god i Karmøy kommune, med ca. 500 forskjellige lag og foreninger. I tillegg til et mangfold av frivillige organisasjoner driver kommunen fem kulturhus, samt kulturskolen som tilbyr aktiviteter for barn og unge. Kartleggingen av frivilligheten i Karmøy kommune fra 2021 (av Frivillighet Norge) viser at aktivitetsnivået blant foreningene er høyt, 58% av organisasjonene har aktiviteter på ukentlig basis eller oftere. Det høyeste aktivitetsnivået finner vi hos idrettsorganisasjonene og tros-eller livssynsorganisasjoner (Frivillig Norge, 2021). 

Det er en viktig forebyggende og helsefremmende faktor at ungdommer er med på en fritidsaktivitet. Mange ungdommer i Karmøy kommune er med i en fritidsorganisasjon, men en ser at færre er med nå enn før koronapandemien. I 2022 var 58% av ungdommene med i en fritidsorganisasjon, mens i 2019 var det 66%. 

Ungdom som er med i en fritidsorganisasjon 

Andel ungdomsskoleelever som er med i en fritidsorganisasjon 2013-2022. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank. - Klikk for stort bildeAndel ungdomsskoleelever som er med i en fritidsorganisasjon 2013-2022. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.

 

Idrettsorganisasjonene er blant de største organisasjonene på Karmøy med flest medlemmer. Medlemsmassen har holdt seg stabile de siste årene, med unntak for årene med koronapandemi. Idrettsorganisasjonene melder om god rekruttering blant yngre årskull og voksne. Den største utfordringen er ungdomsgruppen, historisk sett har det vært stort frafall i gruppen 13-19 år. Dette er forsterket etter pandemien. Det har vært vanskelig å få ungdommene som mistet tilbudet under pandemien tilbake til organisert idrett. Tilbudet om idrett til personer med nedsatt funksjonsevne er blitt bedre de siste årene, både med tanke på antall tilbud og bredden i tilbudene som finnes. 

Antall medlemmer i idrettsorganisasjoner i Karmøy kommune

Antall medlemmer i idrettsorganisasjoner i Karmøy kommune 2016-2022. Viser aktive medlemmer i idretten (Norges idrettsforbund). Kilde: Idrettsregistreringen.  - Klikk for stort bildeAntall medlemmer i idrettsorganisasjoner i Karmøy kommune 2016-2022. Viser aktive medlemmer i idretten (Norges idrettsforbund). Kilde: Idrettsregistreringen.

 

Deltakelse i frivilligheten gir mennesker muligheten til å realisere interessene sine og til å bidra i nærmiljø. I kartleggingen fra 2021 kommer det frem utfordringer med å rekruttere både medlemmer og frivillige i Karmøy kommune (Frivillig Norge, 2021).  

For at frivilligheten skal kunne bidra i de utfordringene Karmøy står overfor, må kommunen legge til rette for godt samarbeid på frivillighetens premisser. I kartleggingen av frivilligheten fra 2021 kommer det frem at samarbeidet med organisasjonene og Karmøy kommune er mer vellykket enn i andre kommuner (Frivillig Norge, 2021).

Lokalmiljø

Barn og unge bruker lokalmiljøet i større grad enn foreldrene og ande voksne. Trygge og sunne lokalmiljøer er derfor særlig viktige for denne aldersgruppas velferd og utfoldelse. 80% av ungdommene i Karmøy kommune melder om trygghet i nærmiljø, 84% er fornøyd med lokalmiljø, og 65% mener det er bra med treffsteder i kommunen. 

Andel ungdom som er trygg i nærmiljø, fornøyd med lokalmiljø og bra med treffsteder i 2022

Andel ungdom som svarer positivt på spørsmål om trygghet i nærmiljø, om de er fornøyd med lokalmiljøet og om de opplever at tilbudet med treffsteder for ungdom er bra i 2022. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.  - Klikk for stort bildeAndel ungdom som svarer positivt på spørsmål om trygghet i nærmiljø, om de er fornøyd med lokalmiljøet og om de opplever at tilbudet med treffsteder for ungdom er bra i 2022. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.

Vold, mishandling og regelbrudd 

Vold og mishandling er et alvorlig samfunns- og folkehelseproblem. På landsbasis har nesten en tredjedel av befolkningen blitt utsatt for alvorlig vold i løpet av oppveksten. Anmeldte tilfeller på vold og mishandling i Karmøy kommune ligger noe under gjennomsnittet for landet, 6,4% versus 6,9%.

Vold og mishandling, anmeldte tilfeller (per 1000)

Anmeldte lovbrudd i kategorien vold og mishandling oppgitt i antall anmeldelser og per 1000 innbyggere. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.  - Klikk for stort bildeAnmeldte lovbrudd i kategorien vold og mishandling oppgitt i antall anmeldelser og per 1000 innbyggere. Kilde: Kommunehelsa statistikkbank.

 

Ungdomstiden er en periode for utprøving på nye arenaer, og i denne fasen er det ikke uvanlig å være med på aktiviteter som er på kant med det som er alminnelig sosialt akseptert. Andel ungdomsskoleelever som har oppgitt at de har begått et regelbrudd det siste året var 7 % i 2022 i Karmøy kommune. Det er under snittet for landet (9%) og for fylket (10%) (Kommunehelsa statistikkbank).

Ungdom i utenforskap

Erfaringskunnskap fra det forebyggende apparatet i Karmøy kommune viser at det går bra med de fleste ungdommene i Karmøy kommune, men i den senere tid har det vært endel utfordringer med avvikende sosial atferd som eksempelvis vold, rus og andre former for kriminalitet. Det er en liten gruppe ungdommer som står for økningen i avvikende sosial atferd, men gruppen er noe større en normalt. Det er alltid en utfordring med rekruttering til slike miljø slik at forebyggende tverretatlig arbeid på individ, gruppe og samfunnsnivå er avgjørende for å lykkes med arbeidet. For å lykkes med denne type arbeid er det viktig med tilstrekkelig ressurser og riktig kompetanse på et tidlig tidspunkt.

 

Mulige årsaker og konsekvenser 

Fysisk miljø

Å bevare eller skape grønne nærområder er viktig for folkehelsen. Slike områder bidrar til økt trivsel og livskvalitet, tilbyr sosiale møteplasser, stimulerer til fysisk aktivitet, virker stressreduserende, samt demper negative effekter av luftforurensning og trafikkstøy. Slike områder er under press, og bevaring av områdene blir viktig fremover. Det er også viktig at områdene er universelt utformet, slik at de er tilgjengelige for alle. God tilgang på grøntområder kan være med på å øke aktivitetsnivået, samt skape gode møteplasser. 
 

Det finnes mange faktorer i vårt miljø som påvirker helsen direkte, slik som tilgang på rent drikkevann. Karmøy kommune har god kvalitet på drikkevann, og har gode rutiner i arbeidet med dette. Samtidig er vi sårbare for svikt i systemet.

Psykososialt miljø 

Mange barn og unge er fornøyd med lokalmiljøet og deltar i ulike fritidsaktiviteter, men det kan se ut som at deltakelsen er noe dalene. Pandemien påvirket deltakelsen negativt. Derfor må en se på barrierer for deltakelse, som blant annet økonomi og transport. Vi bor i en langstrakt kommune, derfor kan transport være en barriere for deltakelse. Konsekvensene av lav deltakelse i fritidsaktiviteter kan være at flere barn blir mindre fysisk aktive og går glipp av sosiale møteplasser. Dette vil igjen påvirke helsen, både fysisk og psykisk. Organisasjoner, klubber, lag og foreninger er også viktige arenaer for samvær med andre unge, og gir andre erfaringer og læringsbetingelser enn skolen i mer uformelle situasjoner. Deltakelse i frivillige lag og foreninger er ikke bare viktig for barn og unge, men også voksne og eldre. 

Frivillige organisasjoner gir mennesker følelse av lokal identitet, tilhørighet, fellesskap, de skaper gode og inkluderende lokalmiljøer og styrker demokratiet. Frivilligheten kan bidra til å løse samfunnsutfordringer innen blant annet folkehelse, omsorg, beredskap, kultur og inkludering. For at frivilligheten skal kunne bidra må kommunen legge til rette for et godt samarbeid på frivillighetens premisser. I Karmøy kommune er det stort engasjement i de frivillige foreningene, og mange timer med innsats legges ned. Men flere organisasjoner opplever at det er vanskeligere å rekruttere frivillige, mange vegrer seg for å påta seg ansvar og binde seg til verv over lengre tid. 

Tilhørighet til nærmiljø har betydning for menneskers liv, og ulike lokalmiljøer kan gi ulike muligheter til utfoldelse og sosialt samvær. Tilbudet av organisasjoner, fritidstilbud og kulturtilbud påvirker individuell utfoldelse og bidrar samtidig til å skape identitet og tilhørighet til lokalmiljøet. Det samme gjelder tilgangen på åpne møteplasser, rekreasjonsområder og urørt natur. 

Konsekvensene for å bli utsatt for vold og mishandling er mangfoldige og omfatter alt fra fysiske skader og død, samt psykiske plager som angst, depresjon og posttraumatisk stresslidelse. Vold øker også risikoen for fall i skoleprestasjon og frafall fra utdanningsløp og arbeidsliv. 

 

Til toppen