Det går hvis du vil!

– Hvis du ønsker å bli integrert, er det mulig å få det til, sier Jakob Almas som vi treffer på Rema 1000 på Bygnes. Han vil gjerne være et eksempel for andre på at det er mulig, men ser at det krever mye av både den enkelte flyktning og samfunnet de kommer til.

Jakob Almas trives som butikkmedarbeider i dagligvarebransjen - Klikk for stort bildeJakob Almas trives som butikkmedarbeider i dagligvarebransjen Torgeir Henden

– Det er alltid vanskelig. Blant annet når en opplever et kulturkrasj. Selv har jeg valgt å velge det beste fra min opprinnelige kultur og fra den nye jeg har møtt i Karmøy, forteller Jakob Almas. 

Jakob, eller Azhwan som han het da han dro fra hjemlandet, er sosial, utadvent og positivt innstilt. Det har åpenbart hjulpet ham, men det var ingen selvfølge. Han velger å kalle hjemlandet sitt Kurdistan (fellesbetegelse på etnisk område som omfatter deler av Tyrkia, Irak, Armenia, Syria og Iran). Som iraner ble han og hans familie forfulgt i Irak, så de måtte flykte. – Det var en tøff reise som tok 30 dager, delvis til sjøs, delvis til fots, i dagevis uten mat, forteller Jakob som kom til Norge i 2015 og til Karmøy i 2017. Hele familien på 11 personer kom sammen – Jakobs foreldre, søsken, deres koner og barn.

Nå er han godt integrert og etablert med eget hus på Åkra og jobb på Rema 1000. Her er han, ifølge sjefen Tor Ole Vikse, en «potet», fryseansvarlig med bestillingsansvar som hovedområde.

Som alle andre flyktninger måtte Jakob gjennom introduksjonsprogrammet for blant annet å lære norsk. Han innrømmer imidlertid at han ikke er skapt for å sitte på skolebenken. Derfor var det bra for ham å komme raskt ut i praksis – som vekslet fra bilvask og bensinstasjon til dagligvarehandelen. – Jeg lærer av å bruke språket i praksis, sier han. Det er enklere for ham, søsknene og barna deres enn for foreldrene som ikke kjenner noen og har større problemer med å finne en plass i samfunnet.

Nå er han opptatt av å være en god rollemodell, både for sine egne barn og for andre flyktninger som kommer til Norge.

Fra venstre: Jakob Almas, butikksjef Ole Vikse og integreringsveileder Anne Ferkingstad - Klikk for stort bildeFra venstre: Jakob Almas, butikksjef Ole Vikse og integreringsveileder Anne Ferkingstad Torgeir Henden

Og sjefen, butikksjef Tor Ole Vikse, er godt fornøyd. – Vi har plass til de som vil. Vi har opplevd at noen har «valgt» NAV, men har de vilje og positive holdninger, så greier vi det som regel. Dagligvarehandelen er en god arena for integrering, mener han. – Her treffer de hundrevis av kunder om dagen. Det er viktig at de snakker norsk både i jobben og utenfor.

Anne Ferkingstad, integreringsveileder i NAV, som har fulgt Jakob siden han kom til kommunen, understreker at det ikke er mulig å «velge NAV». – Det er masse arbeid som må til for å lykkes. Mange møter, mange kontakter, positive holdninger og at de som kommer blir oppfattet som en ressurs. Veien er ikke alltid “rett fram”, så et godt samarbeid mellom flyktning, arbeidsgiver og NAV er viktig. 

På spørsmål om hva som skal til for å lykkes med integreringen, peker Jakob på et trygt sted å bo og et trygt arbeidssted som grunnleggende. – Men uten hjelp fra Anne og Tor Ole hadde jeg nok ikke greid meg, sier Jakob Almas.

 

Les mer om hvordan det går med mottak og integrering av flyktninger etter at antallet økte kraftig i forbindelse med Russlands invasjonskrig i Ukraina.

Meld deg på nyhetsbrev

Les tidligere sendte nyhetsbrev