En fostermors stemme

Som fosterforeldre har vi vært med på en historisk reise. Vi har en meningsfull hverdag og er mange som gjør en viktig forskjell for våre mest sårbare. Det er behov for flere som åpner hjemmene.

Smilende ansikter til en jente og en dame som ser inn i kamera.  - Klikk for stort bilde

Fosterhjemsordningen har vært i endring over tid. Oppfølging med opplæring og kurs av oss fosterforeldre har vært omorganisert fra kommunen, fylkeskommunen, staten og fra 2022 igjen kommunen. Nå bygges tjenesten hvor vi bor, det er fint.

Kursing og økt kunnskap har vært viktig for meg om fostermor. Kunnskapen har hjulpet oss som fosterforeldre til å reflektere over det som ligger bak barnets atferd, slik at vi ikke reagerer automatisk. Vi har lært oss å se barnet innenfra og oss selv utenfra. Å forstå at barnet ikke er vanskelig, men har det vanskelig. Vi er langt fra perfekte, men har fått støtte i kursing og stoler mer på at det vi gjør, hjelper i lengden.

Hvordan har det vært å få kunnskap?

Kursing etter grunnopplæring var ikke en selvfølge når vi ble fosterforeldre. I gammel fosterhjemsavtalen stod det at vi hadde rett på èt kurs i året. Vi fikk noen kurs gjennom Fylkeskommunene etterfulgt av Bufetat. For min del opplevdes det som om jeg aldri fikk nok kunnskap, og ofte måtte jeg kjempe for å få den. Jeg oppdaget at veiledning var et tilbud som enkelte kommuner tilbød, men forespørselen ble raskt møtt med at det var det ikke økonomi til i vår kommune.

Hva har skjedd siden?

Mitt behov for kunnskap førte til et engasjement for at flere fosterhjem skal få den kunnskapen de trenger i fosterhjemsoppdragene. Jeg ble glad når barnevernsreformen trådte i kraft, og kommunene fikk krav om økt og mer helhetlig ansvar for fosterhjem. Jeg har fulgt med for å se hvordan Karmøy kommune følger opp kravet om økt og mer helhetlig ansvar. Barnevernstjenesten i Karmøy kommune styrket bemanningen med fire stillinger for å møte reformens krav. Disse stillingene har ansvar for rekruttering, kursing og veiledning av fosterforeldre og ettervern.

Hvilke tiltak er satt inn for å styrke fosterhjemmene?

Etter at kommende fosterhjem har gjennomført grunnopplæring, og et barn/ungdom har flyttet inn, følger barnevernets kontaktperson opp fosterhjemmet og kurser dem gjennom noe som heter «En god start». Her får nye fosterhjem innblikk i forståelse om tilknytning, traumer og verktøy å ta med seg i hverdagen.  Dette bidrar til at fosterhjemmene allerede det første halvåret som fosterhjem blir bedre rustet til å ivareta barnets behov. I tillegg har Karmøy kommune videreført individuell veiledning, bakvaktsordning, besøkshjemordning, ansatt miljøterapeuter og andre oppdragstakere. Barneverntjenesten har videre styrket fosterhjemmenes tilbud med:

  • Generell gruppeveiledning
  • Tuning into teens
  • COS- P
  • Sosiale fosterhjemskvelder med variert innhold
  • Faglig påfyll med ulike tema hvert kvartal

Karmøy kommune har også inngått et interkommunalt samarbeid med nabokommunene som har fått navnet «Fosterhjem - sammen» (Nettside: www.fosterhjem-sammen.no).

Gjennom dette samarbeidet tilbys følgende kurstilbud til alle fosterhjem:

  • Traumebevisst omsorgskurs for fosterforeldre (TBO- F)
  • Circle of security (COS- P)
  • Trygg base
  • PMTO
  • Fosterhjemskvelder

 

Som fostermor har jeg tro på at økt kunnskap kan føre til at flere står i oppgaven. Barn som har levd under utfordrende forhold, som mange fosterbarn har, viser gjerne atferd som ikke passer i de situasjonen man er i. Kunnskap hjelper fosterforeldre til å møte barna på en utviklingsfremmende måte, og bidrar til at man står i det og hjelper mer konstruktivt. Økt kunnskap kan også forebygge omsorgstretthet, så her er det mye å vinne på å delta på tilbudene som tilbys. For min del er det viktig at de som vil bli fosterhjem får god nok oppfølging til å stå i oppgaven som fosterhjem. For; til tross for barnevernstjenestens fokus på forebyggende arbeid og hjelp i hjemmene vil det alltid være noen barn som trenger fosterhjem. Barnevernstjenesten er avhengig av fosterhjem for å kunne gjennomføre det samfunnsoppdraget som ligger til tjenesten, og barna fortjener trygge omsorgspersoner. Derfor er det viktig at fosterforeldre får nødvendig hjelp og støtte som beskrevet.

Gjennom mine over 20 år som fosterhjem har det aldri vært så mange tilbud til fosterhjem som det tilbys i Karmøy kommune nå.

Jeg vil avslutte med å sende en hilsen til alle fosterhjem og fosterbarn i Karmøy kommune:

Jeg heier på dere! Jeg heier også på Karmøy barnevernstjeneste for at de fortsetter å jobbe for at fosterhjemsarbeidet styrkes.

Med vennlig hilsen fostermor

 

Kontakt barnevernet om du vil bli fosterhjem. Se kontaktinfo under. 

 

Meld deg på nyhetsbrev

Nyheter og informasjon om kommunens tilbud 
og aktiviteter, rett i din innboks. 

Kontaktinformasjon

Fosterhjem
Telefon 90 06 33 50

SMS: 977 77 709

E-post: barnevernet@karmoy.kommune.no (e-post skal ikke inneholde sensitive opplysninger)

Rekruttering av fosterhjem:
Line S. Bøe, tlf: 479 04 069
E-post: lsb02@karmoy.kommune.no