Noe av det konkrete vi alle kan gjøre, er å skaffe oss et lite «beredskapslager». Det kan bestå av ting som holder seg godt og som kan komme til nytte i en situasjon der det eksempelvis ikke er så lett å få handla. Slikt som fyrstikker, stearinlys eller lommelykt, tørrmat og boksmat, førstehjelpsutstyr. Og frem for alt: Vann. Vi må regne 20 liter per person for å være dekket i ei uke.
Selvsagt er det også nyttig å tenke på hvordan vi skal holde varmen og få laget mat dersom det ikke er strøm til komfyren. Da virker heller ikke DAB-radioen hvis den ikke går på batteri.
Hva kan vi ikke greie oss uten?
Det meste vi omgir oss med til daglig, kan vi sannsynligvis greie oss uten i noen dager. Da er det desto viktigere at vi har sikret oss det vi ikke kan unnvære. For eksempel viktige medisiner.
Det å hjelpe seg selv er også en solidaritetshandling. Da kan nemlig de offentlige ressursene brukes til å hjelpe dem som ikke er i stand til å greie seg på egenhånd.
Og kanskje vi også har litt ekstra hjelp å gi – til en slektning eller en nabo som trenger ei hånd. Det kaller vi beredskapsvenner. Det kan være lurt å avtale på forhånd at en kan hjelpe hverandre hvis uhellet er ute. Beredskapsvenner tar gjerne turen innom og sjekker om at er OK, for eksempel når strømmen går.
Les mer om egenberedskap på nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, sikkerhverdag.no
Meld deg på nyhetsbrev
Les tidligere sendte nyhetsbrev