Karmøybuen sorterer i norgestoppen

Karmøybuen er blitt veldig god på sortering. Dette viser de store mengdene matavfall, plastemballasje og emballasje av glass og metall kommunen har fått inn etter den nye kildesorteringsordningen startet i januar. En test av avfallet viser at vi allerede er blant de beste i landet på sortering. 

Operatører analyserer innholdet i restavfallsposene - Klikk for stort bildeInnholdet i restavfallsposene blir nøye gjennomgått.. Torbjørn Heggheim

Den siste tiden har det vært flere artikler hvor renovasjonsselskaper påpeker at altfor mye som burde vært sortert ut havner i restavfallet. I mange kommuner er kun 30-40 prosent av innholdet i restavfallet det som faktisk skal være der. I Karmøy er det annerledes. En plukkanalyse renovasjonen utførte i Borgaredalen miljøpark forrige uke viser at hele 68 prosent var restavfall. Det er nesten dobbelt så høy andel som mange andre kommuner oppnår. 

- Det er et strålende resultat, og det beste jeg har vært med på sier Magnus T. Hauge, prosjektleder renovasjon. Han har mange års fartstid i bransjen og var med og analyserte restavfallet fra 70 tilfeldig valgte abonnenter med egne dunker fra seks ulike lokasjoner i kommunen. 

Fordeling av avfallstyper i restavfallsdunken - Klikk for stort bildeMindre enn 1/3 av innholdet i restavfallet er feilsortert

God sortering av matavfall

I 2023 er det samlet inn store mengder matavfall. Det ligger an til at det samles inn om lag 2100 tonn i 2023, men mengdene har gått ned i løpet av året. Spørsmålet er da om vi har blitt dårligere på å sortere matavfall i løpet av året, eller om vi rett og slett kaster mindre. 15,8 prosent matavfall er nokså lite sammenlignet med andre kommuner. I plukkanalysen ble det funnet lite mat som burde vært spist. Det kan derfor konkluderes med at folk flest er gode på sortering av matavfall, og at karmøybuen kaster mindre matavfall enn tidligere i år. Det kastes også betydelig mindre matavfall i restavfallet enn det blir gjort i svært mange andre kommuner i landet. Det som sorteres ut som matavfall er veldig bra sortert med lite plast og annet som ikke skal i matavfallet.  

Viktig å sortere ut batteriene 

0,9 prosent av avfallet var farlig avfall og elektrisk, inkludert batterier. Dette er avfall som absolutt ikke skal kastes i restavfallet. Batterier inneholder ofte litt restenergi, og kan derfor starte brann i renovasjonsbilene eller i behandlingsanlegget.  Batteriene ble stort sett funnet i poser fra personer som ikke har kommet helt i gang med sorteringen enda. Batterier og elektrisk leverer du gratis til butikkene som selger slike produkter. Når den nye gjenvinningsstasjonen står klar er planen at renovasjonen skal kjøre en egen innsamlingsrute for farlig avfall. Du vil da få mulighet til å få hentet innholdet i den røde boksen for farlig avfall og elektrisk noen ganger i året. Inntil videre leverer du selv gratis i butikkene og i miljøparken. 

Plastemballasjen tar mye plass

Mange har fått en aha-opplevelse over hvor mye plastemballasje vi bruker i det daglige. For 2023 kommer vi til å samle inn over 400 tonn plastemballasje. Det er et enormt volum, og vi sorterer litt mer per person enn gjennomsnittet i Norge. Likevel vet vi at litt under halvparten av plastemballasjen havner i sekkene, og 8,7 % av restavfallet i analysen var plastemballasje. Vi kan derfor sortere ut enda mer plastemballasje. Siden plasten tar mye plass, vil det være et nyttig grep i 2024 for de vil spare penger ved å stå over en restavfallstømming i ny og ne. En revisjon av innsamlet plastemballasje tidligere i år viser for øvrig at plasten som sorteres ut inneholder lite feilsortering.  Resultatet av revisjonen danner grunnlaget for for hvilken pris vi får for plastemballasjen. 

Bilde av anstt som registrerer vekt på plastemballasje - Klikk for stort bildeAlt avfallet ble veid og registrert Torbjørn Heggheim

Sortering på badet

Plukkanalysen viste at mange slurver litt med sortering på badet. Vi forventer ikke at man har flere bøtter for sortering på badet, men oppfordrer alle til å ta for eksempel tomme såpeflasker ut av badet og sortere disse som plastemballasje. Husk også at hårspray og gamle parfymeflasker med innhold sorteres som farlig avfall. 

Kraftig reduksjon av restavfallet

Sammen har vi klart å slanke restavfallet med ca. 57 prosent sammenlignet med 2022! Det er en utrolig stor og imponerende endring. Den største enkeltfaktoren er at vi nå sorterer ut matavfallet. Som forventet har en nye kildesorteringsordningen bidratt til at innbyggere er flinkere til å levere avfall til sortering i miljøparken i stedet for i restavfallet. Mengdene har derfor som forventet økt i Borgaredalen. Dette bidrar til bedre sortering og økt materialgjenvinning. Selv med en økning i miljøparken ligger vi an til å kaste ca 20 prosent mindre avfall i 2023 sammenlignet med 2022. 

Bilde av diverse produkter som ikke er restavfall - Klikk for stort bildeEksempler på avfall som ikke er restavfall

På god vei til å nå nasjonale krav i 2025

Renovasjonsbransjen i hele landet jobber på spreng for å nå de nye nasjonale kravene til materialgjenvinning av avfall som strammes inn de neste årene. Karmøy lå langt bak landsgjennomsnittet da en komplett modernisering av tjenesten startet for få år siden. Foreløpige resultater viser at kommunen ligger an til å gå fra en av de dårligste til blant de beste i landet, ikke minst på grunn av innbyggerne som har tatt den nye kildesorteringen på strak arm. Vi er på god vei, og får vi med oss de få som ikke er i gang, kommer dette til å bli knallbra!

 

 

Meld deg på nyhetsbrev

Nyheter og informasjon om kommunens tilbud 
og aktiviteter, rett i din innboks. 

Kontaktinformasjon

Torbjørn Heggheim
Virksomhetsleder renovasjon
E-post
Mobil 46 87 93 90