Mobilbruk i skolen blir politisk sak

Utdanningsdirektoratet og regjeringen har kommet med en nasjonal anbefaling om at mobiltelefonen skal ut av alle klasserom både på barneskolen og ungdomsskolen. Nå skal saken utredes ytterligere i Karmøy. 

Anbefalingen kan føre til endringer i bruk av mobiltelefon fra skolestart 2024/25. I Karmøyskolen er det i dag den enkelte skole som fastsetter mobilbruk gjennom eget ordensreglement. Skolesjef Bjørn Nøttum er enig med Utdanningsdirektoratet i at mobiltelefonen ikke har en naturlig plass i norsk skolehverdag. 

-Vi er trygg på å følge de nasjonale faglige anbefalingene i Karmøyskolen. Ny opplæringslov blir gjeldende fra 1. august. I den forbindelse er Karmøy allerede i gang med revisjon av kommunens ordensreglement. Fra august skal dette hete Forskrift om skoleregler i Karmøy kommune. Regler for bruk av mobil i skolen vil bli en del av denne forskriften. Arbeidet vil bli gjort i samarbeid med både elever, foreldre og ansatte. Forskriften vil være klar til politisk behandling før sommeren, slik at den er klar til skolestart denne høsten, sier skolesjef Bjørn Nøttum. 

Resultater fra undersøkelser viser at mange skoler har utfordringer med elevenes læringsresultater, lesing, konsentrasjon i klasserommet og fallende motivasjon. Forskningen viser at tilgang på mobiler for mange fører til dårligere konsentrasjon og læring, og kan bidra til dårligere skolemiljø. Utdanningsdirektoratet anbefaler å strengt regulere elevers tilgang til og bruk av private mobiltelefoner og smartklokker, gjennom ordensreglementet. 

Anbefalingen fra Utdanningsdirektoratet

Barnetrinnet

Udir anbefaler å strengt regulere bruk av private mobiltelefoner og smartklokker i undervisningen og friminuttene på barnetrinnet (1.-7. trinn).

Elevenes modenhet, sosiale kompetanse og evne til selvregulering er lavest tidlig i skoleløpet. For å skape ro og orden og et trygt og godt skolemiljø er det ekstra behov for tydelige og forutsigbare regler på barnetrinnet.

Ungdomstrinnet

Udir anbefaler å strengt regulere bruk av private mobiltelefoner og smartklokker i undervisningen i ungdomsskoletrinnet (8.-10. trinn), og at det som hovedregel bør være mobilfritt også i friminuttene.

Selv om elevene på ungdomstrinnet er eldre enn barneskoleelevene, tilsier hensynet til færre forstyrrelser og styrket skolemiljø, streng regulering.

 

Meld deg på nyhetsbrev

Nyheter og informasjon om kommunens tilbud 
og aktiviteter, rett i din innboks.