Rekordhøy kildesortering i 2023

Sorteringsresultat for 2023 bekrefter at karmøybuen er blant landets beste til å sortere avfall. Før den nye kildesorteringsordningen ble det sortert 28,3 % av avfallet til materialgjenvinning. I 2023 økte dette til 56,3 %.

– Dette er et resultat av god innsats fra både kommunen og ikke minst innbyggerne, sier Torbjørn Heggheim, virksomhetsleder renovasjon.

I 2016 ble 16,9 % av avfallet sendt til materialgjenvinning. Karmøy lå da langt bak de fleste kommuner, og et langsiktig forbedringsarbeid ble satt i gang. Det resulterte i avfallsstrategien for 2019-2025, med store ambisjoner om modernisering av tjenesten. 

Planen inneholder mål om at det skal være enkelt å sortere rett, at kommunen skal ha en kostnadseffektiv tjeneste, og ikke minst kraftig forbedring av miljøaspektet ved tjenesten. 

Et viktig miljømål er å øke andelen av avfallet som blir sendt til materialgjenvinning. Det betyr at mer av avfallet skal gjenvinnes til råstoff til nye produkter. Slik reduseres behovet for å ta ut nye råvarer fra naturen, og presset på naturen og klimautslippene reduseres. I 2022 klarte norske husholdninger å sende 44 % av avfallet til materialgjenvinning, og kravet fra myndighetene for 2025 er 55 %. Det er derfor utrolig bra når Karmøy allerede både har passert de fleste andre norske kommuner og er i tråd med 55 %-kravet, to år i forkant! 

Illustrasjonen som viser at andelen av avfallet som er sendt til materialgjenvinning er økt fra 21,7 % i 2019 til 56,3 % i 2023 - Klikk for stort bildeAndelen av avfallet som er sendt til materialgjenvinning har økt sterkt som følge av den nye kildesorteringsordningen og bedre behandlingsløsninger

God sortering

Det gode resultatet støttes av analyser av det innsamlede avfallet. En revisjon av innsamlet plastemballasje viste at kvaliteten på det som var innsamlet var gjennomgående god. Omtrent halvparten av plastemballasjen havner fremdeles i restavfallet, så her har mange mer å gå på. Enda bedre utsortering av plastemballasje er et smart grep for å redusere restavfallet og dermed kunne spare penger ved å stå over tømming av restavfall noen ganger. 

Renovasjonen åpnet over et halvt tonn med restavfallsposer i en plukkanalyse i november. – Også der var resultatene gode. Mens mange kommuner sliter med at kun 30-40 % av restavfallet faktisk er restavfall, var hele 68 % av restavfallet riktig avfallstype hos oss, forteller virksomhetsleder Heggheim. Det er dobbelt så bra som på landsbasis! Ekstra gledelig var det å se at det kastes lite mat i restavfallet. Folk flest er utrolig gode på utsortering av matavfall, og det kan se ut som den nye gebyrløsningen fra 2024 kommer til å hjelpe oss ytterliggere framover: Innsamlet mengde matavfall i januar i 2024 var 14 % høyere enn i januar i 2023. Det er ikke noe som tyder på at det kastes mer mat, men vi har rett og slett blitt enda flinkere til å sortere det som matavfall, sier Heggheim. 

Ny gjenvinningsstasjon og veien videre

– Vi er ikke i mål, selv om 2025 kravet er nådd. Kravet fra myndighetene øker til 60 % i 2030 og 65 % i 2035. Renovasjonen jakter derfor videre på nye tiltak. Den nye betalingsmodellen hvor man betaler for tømming av restavfall og ikke for utsortertavfall er et viktig grep i den sammenheng. Her er Karmøy blant de aller første i landet, og mange andre kommuner og renovasjonsselskaper følger nå med på resultatet i Karmøy.

– Et annet viktig tiltak som står på trappene er ny gjenvinningsstasjon i miljøparken. Den har møtt noen forsinkelser, men vil stå klar i løpet av 2025. Det vil bli mye enklere å besøke den nye gjenvinningsstasjonen, og vi vil ha plass til å sortere ut flere avfallstyper enn i dag. Vi har derfor stor tro på at vi skal klare å løfte materialgjenvinningen enda høyere i årene framover, sier sier virksomhetsleder for renovasjon, Torbjørn Heggheim. 

– Tusen takk til alle som bidrar med god sortering! 

Meld deg på nyhetsbrev

Nyheter og informasjon om kommunens tilbud 
og aktiviteter, rett i din innboks. 

Kontaktinformasjon

Torbjørn Heggheim
Virksomhetsleder renovasjon
E-post
Mobil 46 87 93 90