Tips til sortering av jule- og nyttårsavfall

Gavene er åpnet, og det er på tide å håndtere papir og annet avfall. Her får du litt tips til hva du skal gjøre med gavepapiret, sekken treet kom i, vedsekk, fyrverkeri osv. 

Glanset gavepapir er restavfall

Glanset gavepapir - Klikk for stort bilde

Det inneholder mye leire og fargestoffer, men minimalt med papirfiber og kan dermed ikke gjenvinnes til nytt papir. Derfor må det kastes i restavfallet. Har du derimot brukt gråpapir (både med og uten mønster/farger), avispapir eller annet gjenvinnbart gavepapir kan dette kastes i papirdunken. Gavebånd er også restavfall.

Du kan kjøpe “Ekstrasekk” hvis du ikke får plass i restavfallet

Har du hatt mange besøkende i jula, blir det kanskje mer restavfall enn vanlig. Da er forhåndsbetalte ekstrasekker gode å ha. De får du kjøpt på alle bibliotekene, servicetorget på rådhuset og miljøparken. Betalingen dekker transport og behandling av avfallet, og du setter sekken fram ved restavfallsdunken på tømmedagen. Husk å knyte sekken godt igjen. 

Hvis du bretter gavepapiret flatt i stedet for å krølle hvert papir til en ball, tar det mye mindre plass i restavfallet. Det samme gjelder pappesker i papirdunken. Brett dem hel flate, så tar de mye mindre plass! 

Husk også at jo flinkere du er til å sortere ut plastemballasjen, jo bedre plass får du i restavfallet!

Hva med juletreet?

Nettet som mange trær er pakket inn i kastes som restavfall. På samme måte som vedsekkene kan det ødelegge plastsorteringsmaskinene og må kastes i restavfallet. Legg det inn i restavfallsposen. Når treet er tatt ned, og all pynten er fjernet, kan det leveres som hageavfall i miljøparken. Enkelte foreninger og lag samler inn juletrær mot betaling. 

Kunstig juletre som er ødelagt og uten noe elektrisk kastes som restavfall, men inneholder det lys eller annet elektrisk, leverer du det inn som elektrisk avfall i miljøparken. 

Isopor er restavfall

Bilde av isoporemballasje - Klikk for stort bildeSmå mengder isopor kan gå i restavfallsdunken

Små mengder kan gå i restavfallsposen. Har du større mengder, tar du det med til miljøparken ved neste besøk.

Matavfall og fett

I jula blir det nok mye ekstra matavfall. Men prøv å unngå matsvinn, bruk julematrestene til lunsj eller ha juletapas som en av julemiddagene. Bruk sansene – lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den.

Her får du gode tips om julemat og matsvinn!

OBS - Ikke hell fett eller olje i toalettet eller vasken. Dette kan tette rørene og tiltrekke seg blant annet rotter. La stekebrettet stå til det blir kaldt etter at ribben er stekt (eller at pinnkjøttet trekt). Skrap av fettet og legg det i matavfallet. Flytende fett og oljer helles over i en kartong eller flaske, teipes igjen og kastes i restavfallet.

Fyrverkeri

  • Ubrukt fyrverkeri  (udetonert fyrverkeri) leveres tilbake til en forhandler/butikk som selger fyrverkeri.
  • Fyrverkeri som er brukt kastes i restavfallet eller leveres som restavfall i miljøparken.

Levende lys

Bilde av 3 stearinlys - Klikk for stort bilde
  • Stumper fra stearinlys kastes i restavfallet. Eller hva med å smelte dem om og støpe nye fine lys til januarmørket?
  • Telysholdere i aluminium sorteres som metallemballasje. Husk å trykke løs vekeholderen i stål i bunnen av telysholderen. Telysholder i plast kastes i restavfallet.

Knust glass

Knuses et glass eller to i jula, pakkes det inn i restavfall. Det har ingenting med emballasje av glass og metall å gjøre, og må ikke legges i den dunken. En porselenskopp feilsortert som emballasje av glass og metall er nok til å ødelegge 1 tonn med emballasje i sorteringsanlegget. 

 

Se også julen sorteringsguide her for mer informasjon og tips

 

Meld deg på nyhetsbrev

Nyheter og informasjon om kommunens tilbud 
og aktiviteter, rett i din innboks.