Unik satsing på historien i Karmøy

– Jeg vet ikke om andre kommuner som satser så sterkt på egen historie som Karmøy gjør. Karmøy er unik. Når jeg forteller om dette til kolleger i andre land, tror de ikke det er sant, sier professor Dagfinn Skre som siden 2006 har ledet det såkalte Kongsgårdprosjektet på Avaldsnes. 

Dagfinn Skre ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo skryter uhemmet av Karmøy. Det gjelder ikke bare kommunens vilje og evne til ta ansvar for forvaltning av mange hundre års historie. Det gjelder i like stor grad de rike spora av historie. 

Boklansering

Forsida på boka Herre og drott - konge og sjøkonge - Klikk for stort bilde

Denne uka forelå boka «Herre og drott – konge og sjøkonge» som er resultatet av Karmøyseminaret i 2022. Boka ble lansert på Avaldsnes torsdag og i Oslo fredag. Det er blitt et flott bokverk som er forsøkt skrevet med tanke på både «leg og lærd». Boka er gjennomillustrert og selv om den skal kunne leses av «folk flest» holder den et høyt faglig nivå. Eksempelvis er de fleste av de 11 kapitlene i boka «fagfellevurdert», altså akademisk kvalitetssikret av eksperter innenfor respektive fag. 

Boka tar for seg tre perioder – fra år 1 til 550 (romertid og folkevandringstid), 750-1050 (vikingtid) og 1250-1380 (høymiddelalder). – Avaldsnes reflekterer alle leddene, sier Skre. Noen av artiklene skildrer Avaldsnes i en større sammenheng, andre dreier seg mer om sammenhengene, det være seg skandinavisk eller kontinental. Fokuset er høvding- og kongemaktens vesen. 

Dagfinn Skre er en av de to redaktørene av boka. Ved lanseringen av boka valgte Skre å framheve Marit Synnøve Vea som har lagt ned et «livsverk» i å formidle de kulturhistoriske verdiene på Avaldsnes gjennom 30 år. Hun har mye av æren for at «Avaldsnes’ rike historie har gått fra å være perifer i fagfolks bevissthet og bare kjent blant et fåtall lokalt, til nå å ha en fremtredende posisjon i internasjonale fagdebatter og i folks bevissthet i og utenfor Karmøy», som det heter i forordet til boka Skre sammen med Frans-Arne Hedlund Stylegar har tilegnet boka til Vea.  

Vil ta det videre

Dagfinn Skres kommunale skryt blir godt mottatt hos ordfører Leiv Arne Marhaug som åpnet boklanseringen torsdag. – Ansvaret for å forvalte historien her på Avaldsnes gjør meg både stolt og ydmyk, sier Marhaug, vel vitende om at Avaldsnes står sterkt hos karmøybuen. Det er gjort mye både av utgravinger og dokumentasjon. – Men det kan ikke stoppe her, sier ordføreren, veien videre er både utfordrende og spennende. Jeg vil bidra til at arbeidet kan fortsette, slik at vi kan lære enda mer. 

Karmøyseminaret var en institusjon fra 1993 til 2004. Ni konferanser med høyt faglig nivå ble dokumentert i bøker med innhold som har stått seg bra. I 2022 var tanken å etablere denne tradisjonen igjen, selv om det ikke ligger an til ett seminar i året. 

Boka «Herre og drott – konge og sjøkonge» er gratis tilgjengelig på nettet. Hele boka kan lastes ned her: https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/86982. Boka er finansiert av Karmøy kommune. 

Som et lite apropos kan nevnes at da boka fredag skulle lanseres på Universitetet i Oslo, skjedde det sammen med ei ny bok om Osebergskipet. – Det var trolig 2. generasjons seilskip i Norge, forteller Dagfinn Skre. 1. generasjons seilskip lå trolig i Storhaug på Karmøy. Og mye tyder på at Osebergskipet også er bygget i samme region. 

Dagfinn Skre - Klikk for stort bildeVæret hindret Dagfinn Skre fra å delta på boklanseringen torsdag. Her fra et tidligere besøk på Avaldsnes
Marit Synnøve Vea - Klikk for stort bildeDen nye boka om Avaldsnes er tilegnet Marit Synnøve Vea.
Slik kan kongsgården på Avaldsnes ha sett ut (illustrasjon: Arkikon)

 

 

 

Meld deg på nyhetsbrev

Nyheter og informasjon om kommunens tilbud 
og aktiviteter, rett i din innboks.