Vedtok budsjett med satsing på barn og unge

Kommunestyret vedtok den 18. desember økonomi og handlingsplan for 2024-2027. Det ble vedtatt et ekspansivt budsjett med investeringer i skoler for mer enn 600 millioner kroner. Både Vea og Åkrehamn får ny skole. 

Bilde av kommunestyret 2023. - Klikk for stort bildeFlertallet i kommunestyret vedtok budsjett med blant annet satsinger innen skole. og tilbud til barn og unge. Torgeir Henden

Det skal investeres i sykehjem og omsorgsboliger på Spanne. Videre er det betydelige investeringer i vann, avløp og renovasjon for å sikre rent drikkevann og effektive rensesystem i et bærekraftig perspektiv. Det skal bygges brannstasjoner på Vea og på Raglamyr. Det skal også bygges bolig for psykisk utviklingshemma og heldøgns omsorgsplasser.

Samtidig som investeringene øker er en rekke sparetiltak som kommunedirektøren foreslo i sitt forslag budsjett reversert. Kolnes barnehage skal bestå og eiendomsskatten øker ikke. 

 

Det er satt av mer penger til frivillighet og tilbud til barn og unge opprettholdes og styrkes med:

  • 150 000 kroner oppstartsmidler til ungdomsklubber 
  • 900 000 kroner i økt tilskudd til lag og foreninger
  • 200 000 kroner til Ung Arena
  • 250 000 kroner til gratis kino for barn en søndag hver måned i 2024

 

Innen skole og SFO økes det med to stillinger som miljøterapeuter og sosialrådgivertjenesten styrkes. Det er satt av 262 000 kroner til kommunal kontantstøtteordning. Videre er det satt av 7,6 millioner i 2024 og videre 16,7 millioner årlig for å sikre gratis halvdagsplass på SFO for 3. klassinger. Det settes i gang et treårig prøveprosjekt på to ungdomsskoler som skal ha mobilfri skole.

Hukommelsesteamet skal styrkes med 30 prosent stilling. 

Posisjonen har videre vedtatt såkalte verbalpunkter, dette er viktige områder politikerne ønsker å arbeide videre med og som de ber administrasjonen belyse og legge frem egen sak om innen gitt frist:

Rullerende barnehageopptak

Kommunestyret ber kommunedirektøren utarbeide sak som gjelder fleksibelt barnehageopptak i tråd med anbefalinger fra ekspertgruppen om barn i fattige familier. Det skal være mulig å få barnehageplass en måned etter at barnet fyller ett år. Den pedagogiske- og fysiske kapasiteten i både kommunale og private barnehager kartlegges. I saken bes det vurdert om en overgangsordning kan være hensiktsmessig. Endelig utredning forelegges for hovedutvalg for Oppvekst og Kultur i løpet av første halvår 2024.

Legevakt på Veasletta og interkommunal legevakt på Raglamyr

Administrasjonen fremmer sak om legevakt på Veasletta samlokalisert med den nye brannstasjon som er vedtatt bygget. Saksfremlegget skal i tillegg vurdere samlokalisering av Veavåg legesenter, KAD senger (kommunale akutte døgnplasser), ambulanse og politi. Det bes også om saksfremlegg for interkommunal legevakt på Raglamyr samlokalisert med den nye hovedbrannstasjonen som er vedtatt bygget. I saksfremlegget skal det fremgå hvilke kommuner som ønsker å inngå i legevaktsamarbeidet og eventuell samlokalisering av aktuelle etater.

Fritidstilbud til ungdom – helger

Administrasjonen legger frem sak om gratis fritidstilbud i helger rettet mot ungdom. Det forutsettes at tilbudet blir etablert i samarbeid med ungdommene (ungdomsrådet), kommunen, frivilligheten og foreldre. Tilbudet skal drives ideelt/frivillig og søkes etablert så snart som praktisk mulig.

Effektivisering og bærekraftig utvikling av kommunens tjenester

Det settes i gang et utviklingsprosjekt med fokus på forbedringer og effektivisering slik at de kommunale ressursene blir brukt på beste måte. Hovedfokus skal være på organisasjonsstruktur, organisering av oppgavene, ledertetthet, arbeidstid, heltid, bemanning og bemanningsnorm (pleiefaktor for omsorg) og kompetanse. Målsettingen med prosjektet er at de kommunale ressursene blir brukt mest mulig effektivt, utvikle nye arbeidsmetoder med bred involvering, stimulere til kontinuerlig forbedringskultur og sikre en forsvarlig økonomisk drift for fremtiden. Alle de ulike avdelinger, etater og nivå i kommunen skal være del av utviklingsprosjektet. Ansatte får god mulighet til å bidra direkte både med konkrete forslag til organisering av arbeidsoppgavene sine og til gjennomføringen av oppgavene, slik at de bidrar til forbedringer og effektivisering av arbeidet. Prosjektet ventes ferdigstilt høst 2024. Det vurderes bruk av ekstern bistand i arbeidet. Folkevalgte deltar sammen med administrasjonen.

Strategi for å øke inntekter og effektivisere kommunale tjenester

Kommunen vår utvikles gjennom strategisk planlegging og styring. Næringsutvikling er en vesentlig del av kommunens arbeid for gode lokalsamfunn. Vi ønsker å legge til rette for at vår langsiktige strategi for næringsutvikling og arbeidet her skal være godt forankret i kommunens administrative og politiske ledelse. Næringsutvikling har stort potensial for å gi økte inntekter, positiv verdiskapning og en effektivisering av tjenesteproduksjonen. Dette må sees i helhet med strategi for samfunnsutvikling og strategisk styring av kommunen. Vi vil be om at det utarbeides en plan for hvordan kommunens eierstyring kan bidra til samfunnsutviklingen og avlaste kommunale investeringer og bidra til nye inntekter i form av utbytte.

Kompetanseplan

Kommunen skal revidere kompetanseplanen og lage utviklingsplan for virksomhetene. Dette er viktig for at kommunen får rett kompetanse på rett plass, og for kommunalt ansatte med fagutdanning skal få mulighet til å ta høgskoleutdanning, eller at andre får annen relevant kompetanseheving, slik at de kan bidra til å dekke behovet kommunen har når det gjelder arbeidsfordeling og oppgaver.

Tillitsbasert reform

Karmøy kommune har tillit til de ansatte, som må få bruke kompetansen og erfaringene i arbeidet de skal utføre. Kommunen vil i samarbeid med de ansatte og tillitsvalgte gå gjennom rutiner og instrukser for å se på mulig omlegging og forenkling i rapporteringen og arbeidsrutinene. Karmøy kommune ønsker å prøve ut tillitsbasert reform og ber om at administrasjonen legger fram sak til politisk behandling i løpet av våren 2024.

Miljø, klima og naturarbeid

Karmøy kommune ligger i dag på bunn i Rogaland på flere sentrale indikatorer knyttet til klima- og miljøarbeid. Vi vil prioritere at det administrativ utvikles handlingsplaner for klima- og miljøarbeid, inkludert konkrete tiltak, kostnadsestimater og forventede resultater, som styrker kommunens innsats innfor klima- og miljøarbeid. Målsettingen er at Karmøy kommune skal være en foregangskommune på jordvern, miljø, klima- og naturarbeid.

Mobilfri ungdomsskole

En stor rapport fra FN viser en direkte sammenheng mellom mobilbruk på skolen og prestasjoner på skolen. Mobilen påvirker de faglige resultatene negativt og kan føre til utenforskap og mobbing. Resultatene av mobilfrie skoler er klare, ifølge nye studier. Karakterene går opp, og mobbingen går ned. Vi vil gjennomføre en prøveordning med to mobilfrie ungdomsskoler i kommunen. Oppstart skoleåret 24/25, med varighet tre skoleår. Prøveordningen skal evalueres.

Miljøarbeidertjenesten

I budsjettforslaget fra kommunaldirektøren foreslås det en samdrift av somatisk hjemmetjeneste og miljøarbeidertjenesten for utviklingshemmede som et innsparingstiltak. Før det eventuelt gjøres endringer i dagen organisering, må involverte parter samarbeide om å utarbeide et opplegg som ivaretar både kvalitet i tjenesten og bærekraftig økonomi.

Flere attføringsplasser og VTA – plasser

Karmøy kommune har som mål å redusere antall ufrivillig ledige unge. Det er en klar målsetting å fremskaffe flere attføringsplasser og VTA- plasser, herunder kategorien «Ungt utenforskap» som er en økende gruppe. Kommunestyret ber administrasjonen utarbeide en helhetlig plan med forebyggende tiltak tilpasset denne gruppen, som adresserer både de menneskelig og økonomisk utfordringene. Kommunen har god erfaring med innsatsen fra ideelle organisasjoner, og ønsker å se dette i sammenheng med kommunens og NAVs egne forebyggende tiltak, samt de verdier og ressurser som er påvist i tiltaksbedriftene som kommunen har eierinteresser i. Jmf. tidligere KST sak 039/21 fra 10.05.2021 «Restrukturering av Solstein AS, Aski AS og Haugaland Industri AS (endret navn til Aktio AS), hvor vedtakspunkt 6 og 7 fortsatt står «åpne».

Solceller

Solceller er en effektiv og lite kontroversiell teknologi for høsting av fornybar energi. Prisene på slike anlegg har falt betydelig de siste årene, samtidig som prisen på elektrisk kraft har økt sterkt. Karmøy kommune har en betydelig eiendomsportefølje som egner seg for installasjon av solcelleanlegg. Kommunedirektøren bes om å utarbeide en analyse av hvilke kommunale bygg som kan være aktuelle for montering av solceller, samt en økonomisk analyse som viser investeringsbehov og potensialet for produksjon av elektrisk strøm.

Blomsterenger

Pollinerende insekter spiller en avgjørende rolle i våre økosystemer. Dessverre er bestanden av slike insekter i klar tilbakegang. Det bør tas aktive grep for å etablere nye områder for å legge til rette for slike insekter, slik at tilbakegangen bremses. Kommunedirektøren bes om å kartlegge hvor i kommunen det kan finnes tilgjengelig arealer som egner seg til etablering av blomster-enger, inklusive et kostnadsoverslag for etablering/drift av slike.

Ettervern for rusfrie

I budsjettet er det lagt inn ei satsing på psykisk helse og rusførebygging. Kommunestyret meiner kommunen må utvikle sitt tilbod om ettervern for dei som har blitt rusfrie. Dette er viktig for å hjelpe dei rusfrie vidare i sin nye kvardag og sørgje for at dei får den oppfølginga og rettleiinga dei trenger for å halde seg rusfrie og byggje opp eit godt liv i samfunnet.

 

Kommunestyret

Meld deg på nyhetsbrev

Nyheter og informasjon om kommunens tilbud 
og aktiviteter, rett i din innboks.