Det skal vurderes kutt i både kommunale tjenester og fremtidige investeringer. Karmøy kommune må spare penger.Karmøy kommune er ikke alene med utfordringer. Den nasjonale Perspektivmeldingen 2024 legger vekt på at Norge står overfor betydelige utfordringer i tiden fremover, men også store muligheter. For å sikre en bærekraftig økonomisk utvikling og bevare velferdsstaten, må politiske beslutninger tas med langsiktige perspektiv i tankene. Dette inkluderer tilpasninger i offentlig sektor, grønn omstilling, styrking av produktiviteten og forberedelser på demografiske endringer. Dette gjelder også for Karmøy kommune. Det blir færre unge og flere eldre, bare i skolen er det ventet en reduksjon på i underkant av 1000 elever de neste ti årene. Den nasjonale perspektivmeldingen viser at det i fremtiden blir en kamp om arbeidskraften. Omsorgsoppgavene blir flere, men vi blir ikke flere i yrkesaktiv alder til å utføre dem. Situasjonen krever endring. Bare i 2024 er det ventet at kommunen går 100 millioner kroner i minus.
– Vi må være ansvarlige ledere og gjøre viktige prioriteringer for å sikre at innbyggerne fortsatt får tilbud om lovpålagte tjenester. Det er ikke lenger rom for å gjøre mer for mindre, vi må styre og prioritere annerledes. Om få år er kommunens sparekonto brukt opp om vi ikke endrer dagens pengebruk, sier kommunedirektør Vibeke Vikse Johnsen. Det er også stadig mer utfordrende å rekruttere arbeidskraft innen ulike fagområder. Vikse Johnsen har i dag informert de politiske gruppelederne, formannskap, hovedtillitsvalgte og verneombud om mulige tiltak for å sikre handlingsrom og utvikling også i fremtidens Karmøy.
– Vi forstår at det er vanskelig for innbyggerne å få presentert forslag som berører dem i hverdagen, og dette er vanskelig for våre ansatte. Det er også krevende for politiske og administrative ledere å prioritere. Vi må sammen gjøre det som er best i et langsiktig perspektiv, vi må stå sammen om fremtidens Karmøy og ta ansvar ved å sikre de lovpålagte tjenestene til innbyggerne, sikre at de som trenger hjelpen mest får den, samtidig som vi sikrer et fremtidig økonomisk handlingsrom, sier Vikse Johnsen. Hun mener det ikke lenger kan kuttes jevnt på alle tjenester, det må gjøres strukturelle grep. Det er rett og slett ikke penger til å bygge alt som er planlagt, og vi vil ikke klare å fylle byggene med fagfolk, påpeker kommunedirektøren.
Berørte områder
Listen over saker som skal belyses og behandles i høst er lang og den berører mange. Det vil bli utarbeidet politiske saker som presenteres sammen med budsjettfremleggelsen den 4. november, dette vil bli videre utredet i løpet av høsten:
- Effektivisere drift og redusere antall stillinger i Karmøy kommune
Skole
- Nye Åkra skole tas ut av investeringsplanen
- Vurdere skolestrukturen i området Åkrehamn
- Vurdere permanent sammenslåing av Ferkingstad og Skudenes barneskole
- Vurdere sammenslåing av Skudenes og Åkra ungdomsskole i Åkrehamn
- Vurderer å slå sammen Avaldsnes og Håvik skole og mulig flytte Voksenopplæringen fra Bygnes til Håvik
- Vinterleirskole avvikles
Barnehage
- Barnehagen på Kolnes og Storesund vurderes lagt ned
- Barnehagetilbud til 0-åringer strammes inn
Helse og omsorg
- Vurdere nedleggelse av Fredheim
- Omorganisere miljøarbeidertjenesten
- Produksjonskjøkken
Kultur
- Kulturhus tas ut av investeringsplanen
- Deler av historiske Avaldsnes utsettes i investeringsplanen
- Det blir en gjennomgang av tilskudd til alle ikke-lovpålagte tjenester
Andre tiltak som vurderes
- Turveier Vea og Allmannamyr sikres ved erverv, men opparbeides ikke
- Midler til trafikksikkerhet reduseres
Budsjettbehandlingen
Budsjettbehandlingen avsluttes etter plan i kommunestyremøte den 16. desember. Det er politikerne som endelig vedtar kommende års budsjett og investeringer. Den 30. september legges det frem sak om skolestruktur, denne sendes ut på høring.
Meld deg på nyhetsbrev
Les tidligere sendte nyhetsbrev