Digital strategi 2023-2027

Digitalisering er en viktig drivkraft for effektivisering og modernisering av offenlige tjenester. Det er et prioritert satsningssområde med mål om å forenkle, fornye og forbedre tjenester, prosesser og arbeidsmåter.

Samfunnet er i kontinuerlig endring og utviklingen går raskt. Ved å utnytte mulighetene innen teknologi kan det utvikles en enklere og bedre hverdag for innbyggere og ansatte. Kommunen blir også bedre rustet for å nå overordnede mål og møte de demografiske utfordringene hvor det vil bli økt behov for tjenester og færre til å utføre dem.

Digitalisering handler om ledelse, mennesker, omstilling og teknologi. Kultur og holdning står også sentralt for å nå målene våre. Ledere på alle nivå spiller en nøkkelrolle for å lykkes med digitalisering. Med utgangspunkt i lederprinsippene; å gi retning, å gi støtte, være proaktiv og samskape, har lederen ansvar for å skape kultur for å løse oppgaver på en ny, enklere og bedre måte.

Sammen skal vi utvikle tjenestene, vi skal fjerne plunder og heft og vi skal styrke innbyggerdialogen.

Strategien er et overordnet retningsgivende styringsdokument som beskriver hvilke målområder som skal legges til grunn for kommunens digitaliseringsarbeid og hvordan det skal gjøres.

Lokale, regionale og nasjonale føringer

Karmøy kommune sin digitaliseringsstrategi støtter regjeringens digitaliseringsstrategi og målene om mer helhetlige og brukervennlige tjenester. Strategi ivaretar lovkrav og føringer for informasjonssikkerhet, personvern og universell utforming. Karmøy kommune er aktiv deltaker i Digi Rogaland, et digitaliserings samarbeid mellom alle kommunene i Rogaland med mål om at alle som bor i fylket får lik tilgang til digitale kommunale tjenester. Strategien skal bidra til å realisere Karmøy kommunes overordna mål og prioriterte satsningsområder i Kommuneplanens samfunnsdel. Digitaliseringsstrategien bygger på kommunens kommunikasjonsstrategi og bidrar til å realisere mål for kommunikasjon i Karmøy kommune.

Mål for digitalisering i Karmøy kommune

1) Vi utvikler flere selvbetjeningsløsninger

Kommunen legger til rette for at innbyggere, næringsliv og frivillighet selv kan utføre sine oppgaver på en enklere og raskere måte.

2) Vi fjerner plunder og heft

Med å benytte teknologi for å forenkle, fornye og forbedre tjenester, prosesser og arbeidsmåter så fjerner vi plunder og heft i organisasjonen. Dette øker effektiviteten, gir flyt i arbeidshverdagen og styrker innbyggerdialogen.

3) Vi har kontroll på data og systemer

Kommunen skal ha kontinuerlig oversikt over løsninger og systemer som brukes og sammenhengen mellom disse. Ved innføring av digitale løsninger tenker vi helhet og sammenheng.

4) Vi tar i bruk nasjonale fellesløsninger

Ved å ta i bruk nasjonale fellesløsninger blir tjenestene mer sammenhengende for innbyggere og flyten mellom forvaltningsnivåene blir enklere.

5) Ansatte opplever enkel tilgang til relevante systemer

God systemoversikt og sømløs pålogging skaper en mer oversiktlig og enklere arbeidshverdag.

6) Ansatte har nødvendig digital kompetanse for å effektivt kunne utføre sine oppgaver

Med hjelp av opplæring og erfaringsdeling skal ansatte få større forståelse av sentrale digitale verktøy

7) Vi motvirker digitalt utenforskap hos innbyggere

Kommunen ønsker å styrke innbyggernes digitale kompetanse med hjelp av opplæring og veiledning. Det vil skape tillit til kommunens digitale løsninger og motvirke utenforskap.

8) Vi satser på smarte løsninger

Velferdsteknologi, og andre smarte teknologiske løsninger, skal gi innbyggere og ansatte en bedre hverdag som vil bidra til en bærekraftig utvikling av kommunen.

Slik gjør vi

Identifisere digitaliseringsprosjekter

Digitaliseringsprosjektene identifiseres i tett samarbeid på tvers i kommunen, gjennom digitaliseringsrådet. Brukermedvirkning og tidlig involvering av IT er vesentlig. Det skal legges vekt på å prioritere prosjekter som vil gi størst mulig gevinst for kommunen og innbyggerne. Prosjektene skal bidra til å nå mål i digitaliseringsstrategi.

Planlegge digitaliseringsprosjekter

Digitaliseringsprosjekt bruker en felles metodikk. Prosjektplanen har tydelige mål og kostnad- og ansvarsfordeling. Systemeier, prosjekteier og prosjektleder er definert for digitaliseringsprosjektene.

Gjennomføring

Det legges vekt på å ha god kommunikasjon og samarbeid på tvers av organisasjonen med involvering av relevante interessenter. Systemeier sikrer nødvendig opplæring.

Gevinstrealisering

Det skal settes opp målbare suksesskriterier for hvert prosjekt, og disse skal evalueres. Gevinstene skal dokumenteres og rapporteres. Suksesshistorier skal deles.