Forskrift om skoleregler

Ny opplæringslov trer i kraft 01.08.2024 og inneholder flere bestemmelser om at kommunen skal fastsette lokale forskrifter.

Ifølge ny opplæringslov § 10-7 skal kommunen utarbeide forskrift om skoleregler og skoledemokrati.

Forslag til forskrift

Vi foreslår at forskrift om ordensreglementet for Karmøy kommune oppheves. Forskriften erstattes av “Forskrift om skoleregler for Karmøy kommune”. Kommunens lokale forskrift vil da ha et navn «skoleregler» som samsvarer med begrepet som brukes i ny opplæringslov.

Vi foreslår at gjeldende regler om orden og oppførsel videreføres med små justeringer i ny forskrift. Det er likevel foreslått noe forenkling i språk, samt tilpasninger til ny lov

Les forslag til ny forskrift her (PDF, 235 kB)

Merknader til forskriften sendes innen 22.08.24

Elektronisk skjema

E-post

Post:
Rådhuset
postboks 167
4291 Kopervik 

Vi minner om at merknader blir lagt på offentlig postliste og ber derfor om saklig innhold. Merknader blir vurdert og kommentert i saksframlegg som følger politisk behandling. Merknader besvares derfor ikke enkeltvis.

Nåværende regelverk

Loven sier at:

"Kommunen lager regler for oppførsel på hver barneskole, og fylkeskommunen gjør det samme for hver videregående skole. Disse reglene skal si hva elever kan og ikke kan gjøre, i tillegg til hva som skjer hvis noen bryter reglene. Reglene skal også vise hvordan man skal håndtere disse situasjonene."

Det er også regler for hvordan elever og lærere skal samarbeide. Alle skoler skal ha et samarbeidsutvalg, et skolemiljøutvalg og et elevråd.

Ny opplæringslov

Fra og med 1. august 2024 sier den nye opplæringsloven at:

«Kommunen og fylkeskommunen skal sørge for at skolene har regler for hvordan elevene skal oppføre seg og wasamt hva rettighetene og pliktene deres er. De skal også bestemme hva som skjer hvis noen bryter disse reglene.»

Nå skal det være klare skriftlige regler for skoledemokrati og hva elevene har rett til og plikt til å gjøre, og dette må offentliggjøres i Norsk Lovtidende. Opplæringsloven sier også at det skal være lett for elevene å forstå disse reglene.

Mer fra forarbeidene:

«Elevene må kjenne reglene sine rettigheter og plikter godt, og forstå dem. Regler for yngre elever skal være enklere enn for de som går på videregående.»

Opplæringslovens § 10-4 forteller hvordan skoledemokrati skal fungere:

«Skolen må involvere elever og foreldre i arbeidet med hvordan skolen drives, inkludert skolemiljø og hvordan skolen kan bli bedre. Elevene skal få delta og si sin mening gjennom for eksempel elevråd. Skolen selv kan velge andre måter å organisere dette på, men brukerne må alltid være med.»

Den nye loven sier at hvordan weorganisere skoledemokrati og ta hensyn til det beste for elevene, inkludert deres rett til å delta, er viktig. Det gjelder særlig når det skal fastsettes regler for skolen. Elevmedvirkning i Karmøyskolen, for eksempel i spørsmål om mobiltelefon og smartklokke, er gode eksempler. Elever og foreldre oppmuntres til å komme med forslag.