Guide til innholdsproduksjon

1 Universell utforming

Når vi lager innhold til nettsidene til Karmøy kommune, er det viktig at informasjonen er tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne. Universell utforming handler om å gjøre nettsiden både brukervennlig og forståelig, samtidig som den oppfyller lovkravene. 

Her er noen punkter du bør vite om for å sikre at innholdet du produserer er universelt utformet. 

Klart og forståelig språk

Språket vi bruker, skal være enkelt og presist. Lange, innfløkte setninger gjør teksten vanskelig å lese, spesielt for personer med kognitive utfordringer eller begrensede norskkunnskaper. For eksempel:

  • Dårlig praksis: “Kommunen har implementert tiltak for å effektivisere prosessen med hensyn til innbyggernes tilbakemeldinger i henhold til gjeldende lover og forskrifter.”
  • God praksis: “Kommunen har gjort det enklere å gi tilbakemeldinger, slik at vi kan forbedre tjenestene våre.”


Ved å bruke korte setninger og aktivt språk blir informasjonen mer tilgjengelig. Her kan du finne mer om kommunens skriveguide.

Struktur og navigasjon

Godt strukturert innhold på vår nettside hjelper brukerne med å finne frem raskt. Overskrifter skal brukes hierarkisk (H1 for hovedoverskrifter, H2 og H3 for underoverskrifter). Dårlig praksis kan være en side der informasjonen er pakket inn i store tekstblokker uten tydelige mellomtitler. God praksis innebærer å dele opp teksten i avsnitt med klare overskrifter som gjør det lett å skanne innholdet.

Lenker

Beskrivende lenker er både mer tilgjengelige og brukervennlige enn generiske uttrykk som “klikk her”. For eksempel:

Ved å bruke beskrivende lenker forstår brukerne hva de kan forvente når de klikker. Les mer om retningslinjer for bruk av lenker på nettsiden vår. 

PDFer og dokumenter på nettsiden

Publisering av dokumenter som for eksempel PDFer bør unngås med mindre det er helt nødvendig. PDF-filer kan være vanskelig for skjermlesere og krever ofte mer teknisk kompetanse fra brukerne. God praksis er å publisere informasjonen som en tilgjengelig tekst direkte på nettsiden, slik at den er lesbar for alle. Skal det publiseres en PDF-fil, bør denne være universelt utformet og i tråd med UU-tilsynets retningslinjer. 

På Innsiå finner du guide som viser hvordan du lager og sjekker at dokumenter er universelt utformet. 

Bilder og alternativ tekst

Bilder kan være et verdifullt supplement, men de må brukes riktig. Alternativ tekst (alt-tekst) er avgjørende for at personer med synsnedsettelse kan forstå innholdet ved hjelp av skjermlesere. 

Unngå å bruke bilder med tekst på, da dette ikke er tilgjengelig for skjermlesere. 

Les mer om retningslinjer for bruk av bilder på nettsiden vår.