1.2 Definisjon
Leke - og oppholdsareal omfatter de ubebygde delene av utbyggingsområdet, unntatt det som er regulert til eller som kreves avsatt til trafikkformål (atkomst, parkering). Gangareal som regnes i BYA og private terrasser/balkonger regnes ikke med i beregningen av oppholdsareal.
Det skilles mellom privateide leke - og uteoppholdsarealer og offentlige lekearealer.
1.3 Hjemmel
Plan - og bygningslovens §§ 1-1, 3 -1, 18-1 og 18-2. , TEK10
Ved utarbeidelse av områderegulering eller detaljregulering og ved innsending av byggesøknader skal denne normens krav til uteoppholdsareal ivaretas.
Det vises for øvrig til ”Rikspolitiske retningslinjer for barn og unge”
1.4 Samlet arealbehov
Nedenstående oversikt viser krav til lek-og uteopphold etter antall boligenheter. En skiller ved 25 boligenheter, og ved 100 boligenheter. Ved færre enn 25 boligenheter settes det krav om 50 m2 pr boligenhet til privateide felles leke-og uteoppholdsareal. Når boligantallet overstiger 25 innføres krav til offentlige lekearealer i form av kvartalslekeplass. Når boligantallet overstiger 100, vil det i tillegg til kvartalslekeplasser også være krav til ballplass. I områder med konsentrert fritidsbebyggelse skal også kravene til privateide leke - og uteoppholdsareal oppfylles. I områder for fritidsbebyggelse kreves det ikke offentlige lekeareal.
Viser oversikt over hvor mange boenheter og kvadratmeter per boenhet som utløser de forskjellige typene uteoppholdsareal
1.5 Sentrumsområder i kommuneplanen
Innenfor sentrumsområder vist i kommuneplanen skal med fordel areal for nærlek, kvartalslek og felles uteopphold opparbeides som samlede enheter. Innenfor sentrumsområder kan vektlegging av kvalitet kompensere for kvantitet. Dog skal størrelse og stedlige hensyn vurderes i hvert enkelt tilfelle. Ved avvik fra normens arealkrav, skal valg av kompenserende løsninger, kvalitet etc fremgå av planbestemmelsene og teknisk plan. Fordelene ved avvik fra arealkravet må fremstå som klart større enn ulempene. Kombinerte leke - og uteoppholdsarealer skal gis en utforming som dekker alle aldersgruppers behov for aktivitet og trivsel. Områdene skal utformes som trygge møteplasser og tilføre boligmiljøet og stedet /byen kvalitet som uteoppholdsareal. Lek - og uteoppholdsarealene kan med fordel inngå som en del av stedets grøntruktur.