Lekeplassnormen, Leke- og uteoppholdsareal

4 Offentlige lekeplasser

4.1 Arealkrav

Lekeplasser inndeles i følgende kategorier:

  1. Kvartalslekeplasser
  2. Ballfelt
Beskriver størrelsen på bohenhetene og arealkrav per boenhet for kvartalslekeplass og ballfelt
Arealkrav for offentlige lekearealer
Lekeplass Antall boenheter Arealkrav per boligenhet til lek Maks avstand til bolig
Kvartalslekeplass 25 25m2 (minimum 600 m2) 200 meter
Ballfelt 100 -500 10 m2 (min 1 daa)

Ved bygging av 25 eller flere boligenheter er det krav til offentlig lekeplass (25 m2 pr. boenhet) i tillegg til kravet om privateide fellesarealer for lek og uteopphold. Ved 100 boligenheter innføres i tillegg krav om ballplass (10 m2 pr. boenhet). I tillegg kommer krav til grøntkorridor som inneholder koller, bekkedrag, spesielle landskapselement m.m.

4.2 Krav til innhold og opparbeiding

Kvalitetskrav i henhold til kapittel 2 skal være ivaretatt for alle typer lek - og uteoppholdsareal.

4.2.1 Kvartalslekeplass

4.2.1.1 Innhold

Kvartalslekeplassen er den sentrale lekeplassen for barn i boligområdet. Det er viktig med størst mulig variasjon på lekeplassen. Hard flate for lek, balløkke/ballbinge, sandbasseng og naturterreng er elementer som bør være med, samt  ord og benker for opphold.

Oppføring av levegg i tilknytning til oppholdsarealene vil ofte bedre kvaliteten på disse.

Plassen bør ha variert terreng og lun beliggenhet og kan med fordel anlegges i tilknytning til friområde med naturterreng. Naturlig terreng og vegetasjon bør bevares. Arealkravet skal oppfylles mest mulig samlet, og gis en brukbar og hensiktsmessig form.

4.2.1.2 Opparbeiding / møblering

Skal opparbeides med bærelag, toppdekke, sandbasseng m/ avgrensing, matjord til plantearealer og event. inngjerding og drenering. Lekeplassen bør ha innslag av naturtomt. En levegg bør ha en høyde på min. 2 m. Den bør lages av værbestandig materiale, og gis en vinkelutforming med 90 graders vinkel. Det skal ikke være åpning mot trafikkert veg, alternativt kan det etableres en sluse. Opparbeidingen av lekeplassen skal gjøres i henhold til Forskrift om lekeplassutstyr og NS 1176- 77.

Lekeplassen må ha adkomst for lastebil (kommunalt vedlikehold). Lekeplassen skal sikres med gjerde, 1 m +overligger. Valg av gjerde vurderes i hvert enkelt tilfelle, men skal ha en god estetisk utforming. Det må lages en innkjøring til lekeplassen for vedlikehold. Minimum åpning 3,0m Den sikres med bommer som virker som sluse. Port kan også brukes, men da må det lages en annen inngang for brukerne. Dersom lekeplassen ligger til kjøreveg, skal lekeplassens inngang belyses.

  • Rammer/bærende konstruksjoner i lekeapparater skal være av varig materiale, dvs. ikke av treverk.
  • Alle nye og eksisterende kommunale lekeplasser som blir opprustet skal bruke utstyr som er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Lekeplasser og utstyr blir revurdert etter nye krav og endringer i Forskrifter - Standarder. Alle utbedringer på dugnad/utbygging i kommunale lekeplasser må godkjennes av kommunen v/ samferdsel og utemiljø.
  • Lekeplassene skal tilstrebes å være universelt utformet. Kommunen vurderer behovet i hver enkelt sak. NS 11005-2011 ”Universell utforming av opparbeidete uteområder – krav og anbefalinger” skal legges til grunn.
  • Huskestativ
  • Plattform med rutsjebane
  • Gyngedyr
  • Sandkasse
  • Bord/ benk
Krav:
Innhold i en kvartalslekeplass:

Dette er minimums møblering i en kvartalslekeplass. Alternative lekeapparater, enn dem nevnt over, kan gjerne benyttes for å sikre variasjon. Alternative lekeapparater skal godkjennes av Karmøy kommune. Det tas hensyn til terreng osv, slik at noe av utstyret kan monteres i skråninger( Rutsjebane).

Større lekeplasser kan få krav om mer lekeapparater. Dette blir en tilpassing som avtales med utbygger. Lekeplassen skal virke harmonisk og ferdig møblert.

Lekeplasser som kombineres med ball løkker, kurvball etc. Her skal aktivitetene skilles med gjerde.

Alt lekeplassutstyr skal være i h.h. til NS-EN 1176-1 -7 -10-11 og 1177. Forskrift om lekeplassutstyr.

Lov om kontroll med produkter og forbrukertjenester ( Produktkontrolloven):

Har lekeutstyret åpenbare feil og mangler, selv om lekeutstyret har sertifikat aksepterer vi ikke dette utstyret.

4.2.2 Ballfelt

4.2.2.1 Innhold

Ballfelt er områder for ballspill og ballek. De bør fortrinnsvis plasseres inntil friområder med naturterreng. Videre bør et ballfelt ligge i noe avstand fra bebyggelsen for å hindre konflikter.

4.2.2.2 Opparbeiding

Feltene skal opparbeides med bærelag, toppdekke og mål med nett. Målene skal være sikret mot velt. Ballfelt skal dreneres. Det skal være gjerde mot veg, med port og sluse der det er behov for tilkomst for vedlikehold. Opparbeidingen av lekeplassen skal gjøres i henhold til Forskrift om lekeplassutstyr. Det må være atkomst for lastebil for kommunalt vedlikehold.

Andre typer dekke kan godkjennes for å sikre variasjon i aktivitetstyper. Dette må i tilfelle fremgå av planbestemmelser og / eller i teknisk plan.

4.3 Kommunal overtakelse

Lekeplassene skal opparbeides sammen med de øvrige tekniske anlegg og i samsvar med de foreliggende normer, før de blir overdratt til kommunen. Som hovedregel skal kvartalslekeplass og ballfelt overskjøtes vederlagsfritt til kommunen. Hvorvidt nærlekeplasser skal overdras til kommunen vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Kvartalslekeplasser og ballbaner reguleres til ”offentlige friområder, anlegg for lek”.

4.4 Teknisk plan

Plan for opparbeiding av nærlekeplasser, kvartalslekeplasser og ballfelt skal godkjennes av kommunen. Planen skal inneholde valg av lekeutstyr, materialtype, møblering av oppholdsplasser, Terrenghøyder, dreneringsforhold og valg av beplantning. Leskjerming må fremgå av planen.

4.5 Krav til lekeutstyr i Karmøy kommune

  • Lekeplassen og lekeutstyret skal være i.h.t. . NS-EN 1176-1 -7 -10-11 og 1177.
  • Rammer/bærende konstruksjoner i lekeapparater skal være av varig materiale, dvs. ikke av treverk.
  • Fallsand i sikkerhetssoner skal senkes ned i terrenget slik at det blir en flat overflate på hele lekeplassen, uten omramming rundt lekeutstyret.
  • Alt lekeutstyr skal være permanent merket med minst følgende lesbare opplysninger:
    • Navn og adresse til produsenten eller autorisert representant;
    • Utstyrsreferanse og produksjonsår;
    • Bakkenivåmerke;
    • Nummer og dato på den europeiske standarden, dvs. NS- EN 1176- 1.
  • Det skal leveres med sertifikater i.h.t. NS-EN 1176-1 -7 -10-11 og 1177.
  • Det skal leveres med monteringsanvisning, og annen dokumentasjon.
  • Lov om kontroll med produkter og forbrukertjenester ( Produktkontrolloven 1977):
    • Har lekeutstyret åpenbare feil og mangler, selv om lekeutstyret har sertifikat, aksepterer vi ikke dette utstyret.

4.6 Tilskudd til løkker og lekeplasser

Det kan gis tilskudd til lekeplasser/løkker i tråd med retningslinjer utarbeidet av oppvekst - og kulturetaten i kommunen. Søknadsfrist: 1. mars.

4.7 Dispensasjon

Dersom det søkes om dispensasjon fra denne normen, skal fordelene ved å gi en dispensasjon være klart større enn ulempene, etter en samlet vurdering.