Reglement for saksbehandling i folkevalgte organer
1 Innledning
Reglement for saksbehandling i folkevalgte organer skal regulere møtevirksomheten i kommunen, og bidra til å sikre et godt samarbeidsklima, en trygg og effektiv møtegjennomførelse og i tillegg bidra til å sikre lovlige vedtak.
Karmøy kommunes folkevalgte er valgt for å representere hele kommunen i alle saker, ikke bare i enkeltsaker eller for kun deler av kommunen.
Reglementet regulerer saksbehandling og møtevirksomhet i alle folkevalgte og kommunale organer opprettet i medhold av kommuneloven § 5-1 og § 5-2.
Reglementet skal revideres hver kommunestyreperiode. Reglementet legges frem for avtroppende kommunestyre, og vedtas av påtroppende kommunestyre.
1.1 Reglementets oppbygning
Dette reglementet er bygget opp med en generell del som gjelder for samtlige folkevalgte organer. Deretter er hvert enkelt folkevalgt organ nærmere omtalt, herunder organets vedtaksmyndighet.
Den generelle delen må ses i sammenheng med de særbestemmelser som gjelder for det enkelte folkevalgte organ, samt gjeldende delegeringsreglementet og forskrift om møtegodtgjørelse.
Bakgrunn for reglementets oppbygning er ønske om mest mulig lik saksbehandling i de ulike folkevalgte organene. Hensynet til effektivitet har vært tungtveiende i denne vurderingen.
1.2 Hjemmel
Reglementet er hjemlet i kommuneloven § 5-13 og 11-12, og er å regne som et supplement til kommuneloven kap. 11 om saksbehandling i folkevalgte organer.
Av kommuneloven § 5-13 følger det at et hvert folkevalgt organ skal ha et reglement som fastsetter organets virkeområde, eventuell vedtaksmyndighet, tidsperiode som organet er opprettet for, og eventuelt andre sentrale bestemmelser om organets virksomhet.
Av kommuneloven § 11-12 følger det at kommunestyret selv skal fastsette et reglement med nærmere regler for saksbehandling i folkevalgte organer.
Reglement for saksbehandling i folkevalgte organer og delegeringsreglement supplerer og utfyller hverandre.
For øvrig vises det til:
- Kommuneloven
- Offentlighetsloven
- Forvaltningsloven
- Overordnet delegeringsreglement for Karmøy kommune
- Forskrift om folkevalgtes rett til godtgjøring og velferdsgoder i Karmøy kommune
- Etiske retningslinjer for folkevalgte og ansatte
1.3 Styreform
Karmøy kommune organiseres politisk etter formannskapsmodellen, slik at alle saker som skal avgjøres av kommunestyret først behandles av formannskapet, med mindre annet fremgår uttrykkelig av vedtatt delegeringsreglement.
I saker hvor det ut fra tidsnød eller sakens karakter anses hensiktsmessig kan en sak behandles i kommunestyret uten forutgående behandling i formannskapet, dersom en mener det er riktig for å få en effektiv saksbehandling.
Vedtaksmyndighet fremgår av delegeringsreglementet.
1.4 Opprettelse av folkevalgte organer
Kommunestyret oppretter, omorganiserer og nedlegger folkevalgte eller kommunale organer, samt fastsetter deres sammensetning og ansvarsområde, så langt dette ikke avgrenses av lov eller forskrift fastsatt i medhold av lov.
1.4.1 Konstituerende møte i kommunestyret
Ved konstituerende møte er det krav om at innkalling sendes medlemmene med minst 14 dagers varsel. Møtet må avholdes innen utgangen av oktober måned. Minst 2/3 av medlemmene må være til stede for at kommunestyret skal kunne treffe vedtak.
1.5 Møtedeltakeres opptreden
Folkevalgte er selv ansvarlig for å vise god møteskikk og opptre i samsvar med vedtatte etiske retningslinjer. Dette innebærer blant annet:
- Presist frammøte
- Respekt for kollegiet, møtet og møteledelsen
- Bidra til effektiv møtegjennomføring
- Stille forberedt til møtet
- Positivitet og åpenhet
- Konstruktivitet
- Vise særlig hensyn til nye representanter
- Tillit til, og respekt for, medrepresentanter
- Skille mellom sak og person
- Passende bekledning
- Respektfull språkbruk i møter og på sosiale medier
Det vises også til retningslinjer for skikk og bruk som er godkjent av gruppelederne.
1.5.1 Befaring til kommunale virksomheter
Befaringer på eget initiativ, eller etter egne oppfordringer fra institusjoner, foreninger m.m. skal ikke forekomme uten det i god tid er avtalt med leder av virksomheten. Det er leder av virksomheten som kan avgjøre om og når besøket/befaringen kan foretas.
1.6 Overføring av politiske møter på nett
Åpne møter i samsvar med møteplan, skal som hovedregel sendes direkte på kommunens nettløsning, samt publiseres i ettertid, i følgende utvalg:
- Kommunestyret
- Formannskapet
- Hovedutvalgene:
- Helse og omsorg
- Oppvekst og kultur
- Teknisk og miljø
En forutsetning for at møtene skal kunne sendes på kommunens nett-tv er at møtene blir avholdt i møterom hvor det er tilrettelagt for web-tv overføring. Dersom møtet skal avholdes på steder hvor overføring ikke er mulig, vil lokasjonen fremgå av møteplanen slik at publikum kan møte fysisk.
Møtene ligger tilgjengelig i nettløsningen i to år.
Møtene kan integreres i andre nettløsninger, og lastes ned på følgende vilkår:
- Ved videreformidling av direkte video eller opptak fra møtene må det informeres om at Karmøy kommune er rettighetshaver.
- Det er ikke tillatt å utnytte sendingene eller opptakene kommersielt.
Teknisk feil på utstyr som gjør at møtet ikke kan sendes på nettløsning er ikke til hinder for at møtet gjennomføres, da møtet er fysisk åpent for publikum.