7.1 Mindretallsanke
Hovedutvalg - mindretallsanke
Et vedtak fattet etter delegasjon i et hovedutvalg, kan ankes av et mindretall på minst 1/3 av representantene til avgjørelse i formannskapet. Mindretallsanken må fremmes i møtet, senest umiddelbart etter voteringen i saken det gjelder. Kommunedirektøren har ankerett dersom kommunedirektøren fremmer påstand om at vedtaket er lovstridig, også dette må fremmes i møtet og senest umiddelbart etter voteringen i saken det gjelder.
Formannskapet – mindretallsanke
Et vedtak fattet etter delegasjon i formannskapet, kan ankes av et mindretall på minst 1/3 av representantene til avgjørelse i kommunestyret. Mindretallsanken må fremmes i møtet, senest umiddelbart etter voteringen i saken det gjelder. Kommunedirektøren har ankerett dersom kommunedirektøren fremmer påstand om at vedtaket er lovstridig, også dette må fremmes i møtet og senest umiddelbart etter voteringen i saken det gjelder.
Et vedtak fattet etter delegasjon i et hovedutvalg, kan ankes av et mindretall på minst 1/3 av representanter til avgjørelse i formannskapet. Mindretallsanken må fremmes i møtet, senest umiddelbart etter voteringen i saken det gjelder. Formannskapet har myndighet til å behandle mindretallsanke fra hovedutvalg. Det vil ikke være adgang til å mindretallsanke formannskapets vedtak i sak som er mindretallsanket fra et hovedutvalg.
7.2 Lovlighetskontroll
Tre eller flere medlemmer av kommunestyret kan sammen kreve at departementet kontrollerer om et vedtak er lovlig jf. koml. § 27-1. Et slikt krav må fremmes innen tre uker fra vedtaket ble truffet. Fristreglene i forvaltningsloven § 30 gjelder.
Kravet skal settes fram for det organet som traff vedtaket. Hvis organet opprettholder vedtaket, skal saken sendes til departementet (myndighet delegert til Statsforvalter).
7.3 Ny behandling av avgjort sak
Et folkevalgt organ kan med alminnelig flertall be om ny behandling såfremt det er organet selv som har endelig vedtaksmyndighet, og behandlingen er i tråd med forvaltningsloven § 35.
En sak kan også behandles på nytt dersom et overordnet organ ber om ny behandling som følger av alminnelig instruksjonsmyndighet fra overordnet, delegerende organ.
Videre kan sak behandles på nytt dersom Statsforvalter og/eller departementet ber om dette i medhold av lov eller forskrift gitt i medhold av lov.